Kotimaa

Tuomioja: Suomi ei ole hajottamassa euroa

Kotimaa | Turun Sanomat 17.8.2012 13:32 |
Päivitetty 18.8.2012 14:26

Puheet eurosta ja sen tulevaisuudesta ovat erityisen herkkä asia. Tämä näkyi jälleen perjantaina, kun ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) haastattelu brittilehti Daily Telegraphissa kohahdutti Eurooppaa. Huomio kiinnittyi etenkin haastattelun otsikkoon, jonka mukaan Suomi olisi valmistautumassa eroon eurosta.

Tuomiojan mukaan haastattelun sitaatit olivat oikein, mutta otsikko oli lehden.

– Ei Suomi ole mitään valmistelemassa, hän tiivisti päivällä pitämässään lyhyessä tiedotustilaisuudessa.

Sen sijaan hän vakuutti, että Suomi ei ole hajottamassa euroa, vaan jatkaa ponnistelua sen pelastamiseksi. Hänen mielestään olisi kuitenkin vastuutonta olla varautumatta siihen, että euro hajoaa, vaikkei sitä toivotakaan.

Tuomioja korosti, etteivät hänen näkemyksensä sisältäneet mitään uutta. Hän toisti, että jokainen maa tekee laskelmia kaiken varalta.

Vaikka laskelmien tekeminen onkin itsestään selvä asia, tapana on ollut, etteivät huippupoliitikot puhu näistä asioista julkisuudessa. Miksi sitten Tuomioja puhui?

– Jos tuossa on pöytä, niin pitäisikö jättää sanomatta, että tuossa on pöytä, hän kuittasi kysymyksen asiasta.

Tärkeää Tuomiojan mielestä on, että Euroopassa käydään kaikista asioista avointa keskustelua. Jos haluttaisiin muutoksia perussopimukseen, valmistelu pitäisi hoitaa avoimesti.

Tuomioja myönsi, että euron tilanne on hyvin herkässä vaiheessa; maailmalla pelätään kaikkia arvioita. Tämä ei hänen mielestään ole kuitenkaan tervettä.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) ehti kommentoida haastattelua sanomalla, etteivät Tuomiojan spekulaatiot heijasta hallituksen näkemystä. Tuomioja arveli, että Stubb perusti näkemyksensä uutistoimisto Reutersin ensimmäiseen versioon, jossa hänen mielestään kyse oli ennemminkin perussuomalaisten Timo Soinin näkemyksestä kuin Tuomiojan. Suomen hallituksessa ei hänen mielestään ole erimielisyyksiä.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ei halunnut osallistua keskusteluun. Hänen kuitenkin viestitettiin tukevan Stubbin näkemystä; kyse oli Tuomiojan yksityisajattelusta.

Tuomiojan puoluetoveri valtiovarainministeri Jutta Urpilainen korosti Demokraatti-lehdelle, että hallitus on sitoutunut euroon yhtenä rintamana. Tuomiojan tapaan hän muistutti, että hallituksen normaalia työtä on tehdä erilaisia skenaarioharjoituksia.

– Tämän ovat useammat hallituksen ministerit jo aiemmin todenneet. Skenaariotyö on vastuullista varautumista, ei ennakointia, hän huomautti.

Tuomioja sanoi lehden haastattelussa, että Suomen on varauduttava avoimesti euron hajoamiseen. Hän kertoi, että Suomella on kaikkien muiden tapaan jonkinlainen suunnitelma jokaista vaihtoehtoa varten.

– Tätä ihmiset pohtivat kaikkialla, Tuomioja arvioi.

Daily Telegraphin näkemyksen mukaan Tuomiojan lausunto on tähän saakka suorasukaisin varoitus johtavalta euroalueen ministeriltä euron hajoamisesta.

Tuomiojan mukaan ketkään Suomessa eivät toivo euron hajoamista perussuomalaiset mukaan luettuina ja puhumattakaan hallituksesta.

– Mutta meidän täytyy olla valmistautuneita.

Tuomioja arvioi, että euron hajoaminen ei kuitenkaan merkitse Euroopan unionin loppua, vaan hajoamisen vuoksi EU voisi toimia aiempaa paremmin.

– Jos meillä ei olisi euroa, ei olisi eurokriisiäkään, hän täsmensi tiedotustilaisuudessa.

Perjantain keskustelukin osoitti, että tulossa on entistä vilkkaampi uutissyksy.

TS–STT

TSTV - Uusimmat