Syyttäjä vaatii rasistisen motiivin soveltamista Asema-aukion pahoinpitelyssä – "uhri vastusti liikkeen ideologiaa ja näytti sen"

Martti Kainulainen
Helsingin Asema-aukion törkeästä pahoinpitelystä käräjäoikeudessa tuomittu Jesse Torniainen asian käsittelyssä Helsingin hovioikeudessa perjantaina 15. joulukuuta 2017.
Helsingin Asema-aukion törkeästä pahoinpitelystä käräjäoikeudessa tuomittu Jesse Torniainen asian käsittelyssä Helsingin hovioikeudessa perjantaina 15. joulukuuta 2017.

Jecaterina Mantsinen

Syyttäjä vaatii tänään alkaneessa hovikäsittelyssä, että Helsingin Asema-aukion pahoinpitelyjutussa sovelletaan rasistista motiivia rangaistuksen koventamisperusteena. Uusnatsi Jesse Eppu Oskari Torniainen tuomittiin käräjillä kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

– (Uhrin nimi) vastusti liikkeen ideologiaa ja näytti sen, tästä syystä häneen kohdennettiin väkivaltaa, syyttäjä Anja-Riitta Rinkinen sanoo.

Rinkisen mukaan käräjäoikeus on viime joulukuisessa tuomiossaan viitannut vanhaan lakiin, kun se ei ole hyväksynyt rasistista motiivia koventamisperusteeksi.

Käräjätuomion mukaan soveltamisedellytyksenä on se, että uhri itse kuuluu johonkin vähemmistöön. Syyttäjän mukaan uudempi hallituksen esitys ei edellytä tätä.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan ennen pahoinpitelyä viime vuoden syyskuussa uhri oli kävellyt uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lippurivistön eteen, sylkäissyt maahan ja sanonut jotain kielteistä. Potku tuli, kun mies oli poistumassa paikalta.

Torniainen otti juosten vauhtia ja potkaisi miestä hyppypotkulla rintaan. Potku oli niin voimakas, että uhri kaatui oikeuden mukaan "suorilta jaloin" katuun ja löi päänsä. Uhri kuoli päiviä myöhemmin sairaalassa.

Puolustus kiistää syyttäjän esittämän rasistisen motiivin.

– Rasistista motiivia ei ole ollut. Meidän käsityksen mukaan (uhrin nimi) on uhannut väkivallalla, sanoi puolustusasianajaja Hannu Tuomainen.

Hänen mukaansa Torniainen on potkaissut suojellakseen muita vastarintaliikeläisiä uhrin kohdistamalta väkivallan uhalta.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan Torniainen syyllistyi teossaan törkeään pahoinpitelyyn. Oikeus ei löytänyt näyttöä siitä, että Torniainen olisi syyllinen uhrin kuolemaan.

Oikeus arvioi, että pahoinpitelyn uhri ei ollut sitoutunut asianmukaisesti hoitoonsa. Oikeuden mukaan uhri poistui sairaalasta vastoin lääkäreiden suositusta sekä käytti sairaalajakson jälkeen ja todennäköisesti myös sen aikana päihteitä sekä lääkkeitä, joita ei ollut hänelle määrätty.

Oikeus vetosi myös lääketieteelliseen selvitykseen, jonka mukaan aivoruhjevamman huononeminen itsestään noin kuusi vuorokautta syntymisen jälkeen on hyvin poikkeuksellista. Vielä sairaalajakson aikana vamma oli paranemassa hyvin.

Syyttäjä on tästä eri mieltä ja vaatii, että Torniainen tuomitaan törkeästä kuolemantuottamuksesta törkeän pahoinpitelyn sijaan.

– Kuoleman syynä on potkun seurauksena tulleet päävammat. Katsomme, että uhrin omalla toiminnalla ei ole ollut vaikutusta.

Puolustus sen sijaan kiistää tämän ja on yhtä mieltä käräjätuomion kanssa.

– Valviran lausunto vain vahvistaa käsitystä, ettei Torniainen ole aiheuttanut kuolemaa, puolustusasianajaja Tuomainen sanoi.

Syyttäjän ja puolustuksen välillä vallitsi syvä erimielisyys päihteiden vaikutuksesta tapahtumiin. Puolustuksen mukaan uhrin päihtymystila on vaikuttanut jo tämän kaatumiseen potkun seurauksena. Syyttäjä vastasi tähän sanomalla, että hyppypotku oli niin voimakas, että sen voimasta olisi kaatunut kuka tahansa.

Puolustus ja syyttäjä olivat erimielisiä myös siitä, mistä johtui, että pahoinpitelyn uhri oli tajuton, kun ambulanssi saapui hänen luokseen oireiden pahennuttua sairaalasta poistumisen jälkeen.

– Se johtui päävammasta, syyttäjä Rinkinen sanoi.

– Se johtui huumausaineista, puolustusasianajaja Tuomainen vastasi.

Puolustus vetosi salissa lisäksi tapauksen saamaan laajaan julkisuuteen. Tuomaisen mukaan mediassa on ollut virheellisiä tietoja tapauksesta ja Torniaisen taustasta. Lisäksi tämä on asianajajan mukaan saanut uhkauksia Facebookissa.

Syyttäjän mukaan mediahuomiota ei voida pitää poikkeuksellisena, kun otetaan huomioon, että teko tapahtui julkisella paikalla.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.