Kotimaa

Alkolukko raskaaseen liikenteeseen kilpailutuskriteeriksi

Kotimaa | Turun Sanomat 7.8.2012 04:55 |

Alkolukkoja aiotaan ajaa raskaaseen liikenteeseen julkisten kilpailutusten avulla. Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) suosittelee, että alkolukollisuus otetaan kriteeriksi kaikissa valtion ja kuntien tarjouskilpailuissa, joihin liittyy ammattipätevyysvaatimuksen alaisia kuljetuksia.

Se tarkoittaa lähes kaikkea kuntien ja valtion tilaamaa kuorma-auto-, taksi- sekä linja-autoliikennettä.

– Toivomus on, että näin toimittaisiin. Silloin ei tarvittaisi mitään pakkoja, mikä on hyvä lähtökohta, liikenneneuvos Kimmo Kiiski LVM:stä näkee.

Käytännössä alkolukot vaadittaisiin siis esimerkiksi valtion rakennusurakoihin ja kuntien taksipalveluihin.

Ensimmäiset askeleet kilpailutuksissa on jo otettu. Pirkanmaan ELY-keskus vaatii nykyisin kaikkien tienhoidon urakkakilpailujen voittajilta alkolukkoja. Samoin Helsingissä alkolukoille annetaan linja-autojen kilpailutuksissa niin huomattava painoarvo, ettei tarjouskilpailuissa voi pärjätä ilman niitä.

Kimmo Kiiski pitää Pirkanmaan ja Helsingin esimerkkejä hyvänä lähtöpisteenä. Hänen mukaansa nimenomaan kunnat ovat kehityksessä avainasemassa, sillä ne kilpailuttavat paljon kulkuneuvoja.

Julkiset kilpailutukset ovat pehmeä keino tuoda alkolukot ammattiliikenteeseen. Alunperin niistä kaavailtiin pakollisia jo vuoteen 2014 mennessä, mutta nyt pakko on siirtymässä jonnekin tulevaisuuteen.

– 2014 on utopistinen ajatus, ei missään tapauksessa toteudu siihen mennessä, Kiiski toteaa.

LUE LISÄÄ TIISTAIN TURUN SANOMISTA

TSTV - Uusimmat