Kotimaa

Katainen Lontoossa: Ampumaradat eivät sovi aseiden säilytykseen

Kotimaa | Turun Sanomat 4.8.2012 19:50 |
Päivitetty 5.8.2012 09:59

Pääministeri Jyrki Katainen ampui lauantaina alas ulkoministeri Erkki Tuomiojan taannoisen ehdotuksen, jonka mukaan Suomessa aseet pitäisi siirtää kodeista ampumaradoille säilytykseen. Katainen esitti näkemyksensä Lontoon olympialaisten ampumakeskuksessa, Kuninkaallisen tykistön kasarmien vieressä.

– Monilla ihmisillä, jotka eivät tunne ampumaurheilua, on vääriä käsityksiä siitä, millaisia ampumaradat ovat.

– Jos oltaisiin murtovarmoissa kallioluolissa, sitä voisi harkita. Ruutiaseiden radat ovat melun takia usein syrjässä ja laudasta rakennettuja. Ei sinne voi vartioimattomiin tiloihin viedä aseita, Katainen muistutti.

Katainen tuntee lukkarinrakkautta ampumaurheilua kohtaan, sillä hän on nuorena harrastanut skeetiä. Lauantaina hän pääsi seurueineen jännittämään, kun Satu Mäkelä-Nummela kävi maratonuusinnan pääsystä trapin finaaliin.

Katainen ehti myös kivääriradalle, jolla Marjo Yli-Kiikka paukutti arvovieraiden silmien alla kymppejä polviasennosta.

– Ehkä suomalainen mieli sopii ampumaurheiluun, Katainen arvioi perinnelajia, jossa häntä miellyttää mielenhallinta.

Suomella on Lontoon kisoista toistaiseksi vasta kaksi pistesijaa, molemmat ampujien tuomina. Pysyykö Suomi jatkossa urheilussa edes maailman huipun tuntumassa, on Kataisen mielestä enemmän sisällöstä kuin rahasta kiinni.

– Talonpoikaisjärki on tarpeen. Huippu-urheilun muutosryhmä on hyvä juttu, koska se miettii, mitä voitaisiin tehdä toisin, Katainen totesi.

Ampumaradan lisäksi Katainen on ehtinyt olympialaisissa tennikseen, uintiin, koripalloon ja ratapyöräilyyn, jossa hän oli ystävänsä, Britannian valtionvarainministerin George Osbornen kutsusta.

– On kiva urheiluhengessä katsoa myös sellaisia lajeja, joita ei niin hyvin ymmärrä, Katainen sanoi ja jatkoi ampumapaikalta jalkapalloon ja yleisurheiluun.

TS–STT

TSTV - Uusimmat