Kotimaa

Vastakaupat takeltelevat – vasta kolmannes saatu

Kotimaa | Turun Sanomat 30.7.2012 04:57 |

Suomi on saanut vasta noin kolmasosan vastakaupoista, joista sovittiin merivoimien tilattua miinantorjunta-aluksia Italiasta. Italialaisen Intermarine-telakan pitäisi junailla Suomeen yhteensä 250 miljoonan euron edestä tilauksia. Kuuden vuoden aikana summasta on saatu katettua vasta noin kolmasosa.

Vastakauppapykälän pitäisi merivoimien ja telakan välisen sopimuksen mukaan täyttyä jo vuoteen 2015 mennessä.

Kaiken lisäksi suuri osa toteutuneista vastakaupoista on liittynyt miinantorjunta-alusten varusteluun. Niiden rakentaminen on kuitenkin jo pitkällä. Ensimmäinen aluksista ehdittiin luovuttaa Suomeen alkukesällä.

Sopimuksen vahtimisesta vastaavassa työ- ja elinkeinoministeriössä vakuutetaan luottamusta italialaiseen kumppaniin, Etelä-Euroopan lohduttomista talousnäkymistä huolimatta.

– Ei meillä ole tässä vaiheessa viranomaisena mitään aihetta epäillä, etteikö yhtiö täyttäisi velvollisuuksiaan, sanoo johtaja Henrik Räihä ministeriön elinkeino- ja innovaatio-osastolta.

– On tosin huomattava, että kyseessä on aika pieni teollisen alan yritys. Yleensä vastakauppoja tekevät suuret puolustusalan yritykset, Räihä myöntää.

Telakka on ollut vuonna 2006 solmitun tilauksen jälkeen vaikeuksissa. Se on joutunut kolmasti tulvan alle. Tästä syystä myös vastakaupoille on jo kertaalleen myönnetty lisäaikaa.

TS

LUE LISÄÄ MAANANTAIN TURUN SANOMISTA

TSTV - Uusimmat