Kotimaa

Pekkarinen haluaa Espanjan lainan siirron eduskunnan käsittelyyn

Kotimaa | Turun Sanomat 22.7.2012 15:48 |

Keskustan Mauri Pekkarinen haluaa, että Espanjan lainojen siirtäminen Euroopan rahoitusvakausvälineestä (ERVV) Euroopan vakausmekanismiin (EVM) kulkee eduskunnan käsien kautta.

Vakausmekanismi on tarkoitus ottaa käyttöön viimeistään ensi vuonna, jolloin Espanjan laina siirtyy siihen euroryhmän päätöksen mukaisesti sellaisenaan ilman ensisijaisen velkojan asemaa.

– Tällainen ratkaisu ei täytä eduskunnan päätöstä sopimuksen hyväksymisestä. Eduskunnan hyväksymässä EVM-valtiosopimuksessa ei missään kohtaa sanota, että ensisijaisvaatimuksesta voitaisiin luopua millään perusteella, Pekkarinen sanoo.

– Jos laina siirretään Euroopan vakausmekanismiin ilman ensisijaisuutta, asia on tuotava eduskunnan päätettäväksi. Ei näin, että ensisijaisuudesta luovutaan noin vain.

Pekkarisen mielestä saadut vakuudet voivat toki parhaassa tapauksessa vastata ensisijaisen velkojan aseman antamaa turvaa.

EU:n talouskomissaari Olli Rehn sanoi perjantaina Helsingin Sanomille, että euromaat harkitsevat tapauskohtaisesti ensisijaisen velkojan asemaa, jos EVM tulevaisuudessa myöntää tukilainoja.

Rehnin mukaan ensisijaisen velkojan asema mainitaan valtiosopimuksen johdannossa, mutta ei oikeudellisesti sitovissa säännöksissä.

– Hallituksen esityksen perusteluissa tämä ensisijaisen velkojan asema on mainittu viidessä eri kohdassa eikä edellytyksiä siitä poikkeamiseksi löydy, Pekkarinen sanoo.

– Jatkotoimenpiteitä pitää kyllä miettiä. Miten on mahdollista, että johdannossa annetaan ymmärtää, että on ensisijaisen velkojan asema ja juridisesti sitovissa pykälissä ei ole siitä mainintaa, kysyy Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.).

Ruohonen-Lernerin mukaan minimi, mitä oppositiopuolue voi edellyttää on, että informaatio saadaan ajoissa pöydälle ja että annettu informaatio on totta.

TS–STT

27. helmikuuta

TSTV - Uusimmat