Sunnuntai 19.11.2017Elisabet, Liisa, Eliisa, Elisa, Liisi, Elise

HOK-Elannon toimitusjohtaja kielsi tienneensä liikekumppanien sponsoroinnista

Lahjusrikoksista syytetyn ex-kiinteistöpäällikön mukaan sponsorointi oli työnantajan tiedossa.

Vesa Moilanen
Arkistokuvassa Matti Niemi tiedotustilaisuudessa Espoossa.
Arkistokuvassa Matti Niemi tiedotustilaisuudessa Espoossa.

Olli-pekka Paajanen

HOK-Elannon toimitusjohtaja Matti Niemi tyrmäsi maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa lahjusrikoksista syytteessä olevan ex-kiinteistöjohtajan toiminnan. Hän kertoi käräjäoikeuden kuulemisessa, että rahan vastaanottaminen yhtiön liikekumppaneilta sekoittaa yksilön ja yhtiön edun ja loukkaa osuuskaupan eettisiä periaatteita. Hän ei kertomansa mukaan tiennyt, että ex-kiinteistöjohtaja olisi pyytänyt tai saanut rahaa esimerkiksi rakennusyhtiöiltä.

– En missään tapauksessa olisi hyväksynyt. Siinä sekoittuu yksilön ja HOK-Elannon etu keskenään. Koen, että eettisiä periaatteitamme on loukattu ja työntekijän ja yrityksen välinen luottamussuhde on vahvasti kärsinyt, Niemi kertoi.

HOK-Elannon kiinteistöjohtajana vuosina 1994–2012 toiminutta Jari Leivoa epäillään noin 800 000 euron lahjusten ottamisesta muun muassa rakennusyhtiöiltä suosiakseen niitä työssään. Häntä syytetään lahjuksen ja törkeän lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa vuosina 2005–2012.

Leivon työhön kuului esimerkiksi uusien liikepaikkojen suunnitteluttaminen ja rakennuttaminen.

Puolustuksen mukaan rahoissa oli kyse tytärten kilparatsastuksen normaalista sponsoroinnista, eikä rahoja ole käytetty muuhun.

Leivo kiistää kaikki syytteet. Puolustuksen mukaan mitään suosimista ei ole myöskään tapahtunut.

Puolustuksen mukaan johtoryhmän jä­senet ja Niemeä edeltänyt toimitusjohtaja Arto Hiltunen ovat tienneet ja auttaneet sponsorihankinnoissa. Tästä puolustus väläytti todisteena kirjallista muistiota.

Puolustuksen mukaan kyse onkin siitä, että työnantaja vähintään hiljaisesti hyväksyi toiminnan, eikä Leivo tiennyt, että sponsoroinnissa olisi ongelmaa. Työnantaja HOK-Elanto myös osallistui sponsorointiin.

Toimitusjohtaja Niemen mukaan HOK-Elanto tukikin hyvänä työntekijänä pidetyn Leivon tytärten ratsastusta vuosina 2007, 2008 ja 2009, kun Leivo pyysi tukea. Tukea oli lisäksi myönnetty jo edellisen toimitusjohtaja Arto Hiltusen aikana. Vuonna 2007 toimitusjohtajana aloittanut Niemi kuitenkin alkoi empiä, eikä halunnut jatkaa edeltäjänsä käytäntöä.

– Päätin itse vuonna 2009, että sponsorointi loppuu. Se ei sopinut arvomaailmaani, itselläni heräsi kysymys, että miksi tuen yhden työntekijän vapaa-ajan harrastusta. Koin sen tässä kohtaa tarpeettomaksi, Niemi kertoi.

Syytteessä lahjomisesta on yhteensä 13 ihmistä, joista viittä syytetään törkeästä lahjusrikoksesta. Lisäksi syyttäjä vaatii yhteisösakkoja neljälle yritykselle. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

HOK-Elannon toimitusjohtajaa Matti Niemeä tai HOK-Elantoa ei epäillä rikoksesta asiassa.

Leivon kuulemisen oli alun perin tarkoitus olla oikeudessa maanantaina, mutta hänen kuulemisensa siirtyi viikolla eteenpäin.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.