Kotimaa

Tv-kanavilla liikaa mainoksia

Kotimaa | Turun Sanomat 11.7.2012 04:58 |

Suomalaiset tv-kanavat näyttävät mainoksia enemmän kuin laki sallii. Tämä käy ilmi Viestintäviraston teettämästä selvityksestä. Virasto on antanut kolmelle kanavalle huomautuksen mainosten liiallisesta määrästä. MTV3 lähettää jopa yhdeksän kertaa kymmenestä mainoksia enemmän kuin lain sallimat 12 minuuttia tunnissa.

Muista tutkituista kanavista TV5:llä oli liikaa mainoksia 86 prosenttia ja Nelosella 69 prosenttia kerroista.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että ylityksiä on tutkimuksen mukaan määrällisesti aika paljon, vahvistaa apulaisjohtaja Merja Saari Viestintävirastosta.

Kanavat myöntävät osan ylityksistä, mutta kiistävät osan. Erityisesti osapuolet ovat erimielisiä niin sanotuista mustista sekunneista, joilla tarkoitetaan mainosten välillä näkyviä lyhyitä pimennyksiä.

– Tv-yhtiöiden näkemyksen mukaan mustat sekunnit eivät ole mainoksia, Nelosen kaupallinen johtaja Pia Kalsta näkee.

Viestintäviraston mielestä mustien sekuntien tehtävä on erottaa mainokset toisistaan, joten se laskee ne mainosaikaan. Noin puolesta sekunnista sekuntiin kestävien mustien hetkien olemusta puidaan tällä hetkellä myös hallinto-oikeudessa, jonne Nelonen ja MTV3 saamansa huomautukset veivät.

Kiistaa on myös siitä, kuinka paljon ohjelmien nimikkosponsorit saavat näkyä tulevia ohjelmia esiteltäessä. Viestintäviraston mukaan sponsorilogot muuttavat ohjelmaesittelyt mainoksiksi, kanavien mielestä eivät.

Viestintävirasto ei ole tiedottanut keväällä antamistaan huomautuksista asian oikeuskäsittelyn vuoksi.

TS

LUE LISÄÄ KESKIVIIKON TURUN SANOMISTA

1. maaliskuuta
28. helmikuuta

TSTV - Uusimmat