Lauantai 23.6.2018Aatto, Aatu, Aadolf

Yhä useampi nuori on raitis – samalla nuorten lihavuus näyttää lisääntyvän

Alakoululaiset voivat yläkoululaisia paremmin

Jonny Holmén

Entistä useampi nuori on raitis, mutta samaan aikaan yhä useampi nuori on ylipainoinen, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kouluterveyskyselystä.

Kyselyn mukaan perusopetuksen 8. ja 9. luokan oppilaista yli 60 prosenttia on raittiita. Lukiolaisista puolestaan yli kolmasosa ja ammattiin opiskelevista yli neljännes on raittiita. Raittiiden nuorten osuus lukiossa opiskelevien ja ammattiin opiskelevien keskuudessa on noussut muutamalla prosentilla vuoden 2015 kouluterveyskyselystä.

Sen sijaan nuorten ylipaino näyttää olevan lisääntymässä, THL kertoo. Kyselyn mukaan lukiolaisten ja ammattiin opiskelevien välillä on selkeä ero, sillä alle viidesosa lukiolaisista on ylipainoisia, kun taas ammattiin opiskelevista neljännes on ylipainoisia.

Nuorten tupakoinnin kerrotaan vähentyneen, mutta nuuskan käytön lisääntyneen samalla. Nuuskaa käyttävät etenkin ammattikouluissa opiskelevat pojat.

Lukiolaisten elintavat ovat ammattiin opiskelevia terveellisemmät, mutta ammattiin opiskelevilla on vähemmän koulu-uupumusta. He myös viihtyvät lukiolaisia paremmin koulussa.

THL:n mukaan toisen asteen opiskelijoiden yleisimmin kokema oire on väsymys, josta kärsii viikoittain noin 60 prosenttia naisista ja kolmannes miehistä.

Lisäksi huomattava osa lapsista ja nuorista nukkuukin arkisin liian vähän.

Peruskoululaisten osalta selviää, että alakoululaiset ovat yläkoululaisia tyytyväisempiä. Nelos- ja vitosluokkalaiset pitävät enemmän koulunkäynnistä, kokevat itsensä harvemmin yksinäiseksi, terveydentilansa paremmaksi ja ovat elämäänsä tyytyväisempiä kuin kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaiset.

Syrjivää kiusaamista on kokenut noin viidesosa alaluokkalaisista ja lähes neljäsosa yläluokkalaisista. Reilu kymmenesosa lukiolaisista ja ammattiin opiskelevista kertoo kokeneensa syrjivää kiusaamista, eli heitä on kiusattu koulussa tai vapaa-ajalla ulkonäön, sukupuolen, ihonvärin, kielen, vammaisuuden, perheen tai uskonnon takia.

THL:n mukaan on huolestuttavaa, että yli 40 prosenttia kodin ulkopuolelle sijoitetuista, toimintarajoitteisista ja ulkomailla syntyneistä nuorista kokee syrjivää kiusaamista. Näillä nuorilla on huomattavasti enemmän hyvinvoinnin haasteita sekä koulussa että vapaa-ajalla, THL kertoo.

Kouluterveyskysely toteutettiin keväällä 2017.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.