Kotimaa

Jenni Haukio: Vaalikoneet unohtavat ehdokkaiden arvomaailman

Kotimaa | Turun Sanomat 3.7.2012 18:43 |

Perinteisen median ylläpitämät vaalikoneet unohtavat ehdokkaiden arvomaailman ja keskittyvät yksittäisiin asiakysymyksiin. Sen sijaan yhteisöllisemmin rakennetuissa vaalikoneissa esille pääsevät myös poliitikkojen laajemmat mielipiteet ja persoonat.

Tätä mieltä on valtiotieteiden maisteri ja presidentti Sauli Niinistön puoliso Jenni Haukio uusimmassa Politiikka-lehdessä julkaistussa artikkelissaan.

Suurin osa valtamedian vaalikoneiden kysymyksistä on hyvin tiukasti rajattuja asiakysymyksiä. Haukion mukaan ongelmana on se, että samaan vastaukseen on mahdollista päätyä hyvinkin erilaisista syistä. Tällöin vastaajan ja ehdokkaan mielipiteiden samankaltaisuus ei vielä kerro siitä, että he olisivat poliittisesti samaa mieltä.

Yhtenä askeleena kohti parempia vaalikoneita Haukio näkee yhteisöllisyyden lisäämisen. Vuoden 2009 eurovaaleissa kolmasosassa vaalikoneista oli yhteisöllisiä piirteitä, eli kansalaiset pääsivät joko päättämään tai tekemään ehdotuksia kysymyksistä.

– Jos vaalikoneen vastaaja saisi selville mahdollisimman tarkasti omaa arvomaailmaansa edustavan ehdokkaan, eikö todennäköisyys vastaajan mielestä oikeiden päätösten tekemiselle olisi suurempi kuin niissä vaalikoneissa, joiden kysymyksissä käsitellään yksittäisiä asiakysymyksiä ja niihin liittyviä yksityiskohtia? Haukio kysyy Politiikka-lehdessä.

Vuoden 2009 eurovaalien vaalikoneita tutkinut Haukio käyttää esimerkkinä Yleisradion koneessa ollutta kysymystä siitä, pitäisikö Euroopan unionin jäsenyys avata myös Venäjälle. Ehdokas ja äänestäjä voivat molemmat antaa myönteisen vastauksen, vaikka toinen haluaisi sen avulla vähentää sotilaallista uhkaa ja toinen korostaa kansojen veljeyttä.

TS

LUE LISÄÄ KESKIVIIKON TURUN SANOMISTA

TSTV - Uusimmat