Kotimaa

Lentoturvallisuus jää usein huomiotta tuulivoimasuunnitelmissa

Kotimaa | Turun Sanomat 20.6.2012 04:58 |
Päivitetty 20.6.2012 11:41

Suomessa on käynnissä ennennäkemätön tuulivoimabuumi. Tänä vuonna tuulivoimaloille on haettu jo yli kaksi kertaa enemmän lupia kuin koko viime vuonna yhteensä. Tuulivoimalat tarvitsevat liikenteen turvallisuusvirasto Trafilta lentoesteluvan. Trafi varmistaa, ettei voimala vaaranna lentoturvallisuutta.

Tuulivoiman tuottaman sähkön rinnalla lentoliikenteen tarpeet uhkaavat kuitenkin jäädä toiseksi. Maakuntaliitoissa hahmotellaan parhaillaan sopivia paikkoja tuulivoimapuistoille.

Trafin yksikönpäällikön Jari Nurmen mukaan lentoliikenteen turvallisuus jää usein ottamatta huomioon kaavasuunnitelmissa.

– Näyttää siltä, että ihan kaikissa paikoissa ei ole rajoituksia otettu huomioon, Nurmi kritisoi.

Hän kertoo, että tuulivoimaloille on haettu lupia liian läheltä lentokenttiä muun muassa Turussa, Porissa, Vaasassa ja Oulussa.

On mahdollista, että turvaväleistä joudutaan tinkimään lisää, sillä tuulivoimaloiden koko kasvaa jatkuvasti.

– Suurin osa 2000-luvun alussa rakennetuista voimaloista oli alle satametrisiä. Nyt rakennettavissa mennään jo lähelle kahtasataa metriä. Tornin korkeus on nykyään normaalisti jo sata metriä, ja siihen tulee päälle vielä 50–70 metriä siipeä, kertoo ympäristöministeriön erityisasiantuntija Nunu Pesu.

Joulukuussa lisätilaa raivattiin korkeintaan 250 metriä korkeita voimaloita silmällä pitäen. Pesun mukaan on mahdollista, että lähivuosina tuulivoimatoimijoilta tulee painetta nostaa rajoja entisestään.

TS

LUE LISÄÄ KESKIVIIKON TURUN SANOMISTA

TSTV - Uusimmat