Kotimaa

Kyllönen tavoittelee yhä nollatoleranssia

Kotimaa | Turun Sanomat 19.6.2012 19:40 |

Liikenneministeri Merja Kyllönen (vas) ei aio luopua rattijuopumuksen nollatoleranssin ajamisesta tieliikenteeseen. Kyllönen sanoi eduskunnan liikennepoliittisessa keskustelussa tiistaina tahtovansa, että promillekeskustelua viedään edelleen eteenpäin. Hallitus linjaa liikenneturvallisuusasioita syksyllä.

– Olen hyvin vahvasti promillerajan alentamisen kannalla. Vaikka kaikki sanovat, että törkeät teot eivät rajoja alentamalla vähene, niin se ei olekaan se peruskysymys tässä, vaan iso kysymys on, minkälaisen viestin me annamme yhteiskunnassamme liikenteen ja alkoholin yhteensopivuudesta.

Kyllönen sanoi, että puhdas nollatoleranssi on hänestä ainoa oikea linja.

– Varsinkin kun katsomme juniorisukupolveamme, joka heiluu tuolla mopojen, skoottereiden ja muiden pelien ja vehkeiden kanssa aika tuhdissakin tukkihumalassa aina välillä.

Liikenneministeri vetosi myös, että suomalaiset pitäisivät juhannuksena vesillä housut jalassa, pelastusliivit päällä ja pullon korkkaamatta niin kauan kuin päästään rantaan.

– Ja voiko olla liikaa vaadittu liikenteessäkään, kun keskimäärin suomalaiset viettävät siellä tunnin vuorokaudessa, että sen yhden tunnin elämästään olisi edes selvin päin? Että jos se on liian kova tavoite liikenneministeriltä Suomen kansalle asettaa, sitten voimme miettiä, missä ne meidän arvomme ja tarpeemme tässä yhteiskunnassa on.

Keskustan ryhmäpuhuja Mirja Vehkaperä arvosteli hallitusta perusväylänpidon rahoituksen leikkaamisesta. Vehkaperä katsoi, että maan väyläverkoston kunto alkaa olla katastrofaalisessa tilassa. Kyllönen ei sulattanut opposition syytöksiä maan liikenneverkon kurjistamisesta.

Kyllönen sanoi olevan syytöksestä ”surullinen ja hämmentynyt” edellisen, keskustalaisen liikenneministerin puolesta.

– Kyllä rohkenen väittää, ettei edellinen liikenneministeri Vehviläinen kyllä ole jättänyt minulle verkostoa, joka on katastrofaalisessa tilassa.

Kyllönen muistutti, ettei vasta vuoden vallassa ollut Kataisen hallitus ole ehkä ehtinyt maan liikenneverkkoa kokonaan tärvellä. Hän muistutti, että keskusta ehti istua sitä ennen hallituksessa melkein vuosikymmenen.

TS–STT

TSTV - Uusimmat