Kotimaa

Turun päivystys uhkaa ruuhkautua kesällä

Lähialue | Turun Sanomat 19.6.2012 14:38 |

Turun päivystyksestä huolehtiva Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri toivoo, etteivät ihmiset ruuhkauta päivystystä turhilla käynneillä. Päivystys on vaarassa ruhkautua entistä helpommin kesällä, kun työvoimaa on vähemmän.

– Ihmisten pitää ymmärtää, ettei palveluita saa kesällä samalla tavalla kuin muulloin. Aina ei tarvitse tulla fyysisesti päivystykseen. Virka-aikana oma terveysasema on ensisijainen hoitopaikka, kertoo ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen toimitusjohtaja Päivi Lucenius.

Päivystykseen tulee kesäisin enemmän potilaita osittain sen takia, koska erityisesti pienempiä terveysasemia suljetaan kesällä joksikin aikaa. Lisäksi erilaiset tapaturmat lisäävät päivystyksen kävijämääriä.

Päivystyksen ammattilaiset haluavat, että ihmisiä hoidetaan heille oikeissa paikoissa, jotta pitkiä jonoja ei syntyisi. Esimerkiksi vähän aikaa jatkuneen nuhan takia ei kannata mennä päivystykseen, jotta siellä olisi enemmän aikaa hoitaa vakavammin apua tarvitsevia ihmisiä.

– Jos on epätietoinen, kannattaa soittaa numeroon 10023. Siellä sairaanhoitaja neuvoo, mitä kannattaa tehdä, Lucenius neuvoo.

Myös päivystyksessä on potilaita vastassa sairaanhoitaja, joka neuvoo lieviin ongelmiin kotihoito-ohjeita.

Sairaanhoitajajien tekemän hoidontarpeen arvioinnin myötä varsinaiset päivystyskäynnit ovat tänä vuonna vähentyneet hieman.

– Jonotilanne on parantunut. Jonotusajan keskiarvo on nykyisin alle kaksi tuntia. Olen kuullut, että aiemmin päivystyksessä on voinut joutua jonottamaan yli kuusi tuntia, kehityslääkäri Sampsa Kiuru sanoo.

TS

TSTV - Uusimmat