Kotimaa

Pirkko Mattilasta hallintovaliokunnan puheenjohtaja

Kotimaa | Turun Sanomat 19.6.2012 14:00 |
Päivitetty 19.6.2012 17:47

Jussi Halla-ahon voimakkaasti tukema Juho Eerola joutui pettymään, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä valitsi Pirkko Mattilan hallintovaliokunnan uudeksi puheenjohtajaksi. Mattila voitti äänestyksen jo ensimmäisellä kierroksella. Hän löi selvästi Eerolan ja Ismo Soukolan. Mattila sai 25 ääntä, Soukola ja Eerola molemmat vain viisi ääntä.

Halla-aho joutui aiemmin luopumaan puheenjohtajuudesta rikostuomiosta nousseen kohun vuoksi. Halla-aho tuomittiin korkeimmassa oikeudessa sakkoihin islaminuskoa ja somaleita loukanneesta blogikirjoituksestaan.

Pirkko Mattilan mukaan kukaan ei varsinaisesti ehdottanut häntä tehtävään, vaan hän oli itse aloitteellinen. Mattila ilmoitti halukkuudestaan eduskuntaryhmän johdolle viime perjantaina.

Puheenjohtajan valinta hyväksytään seuraavassa hallintovaliokunnan kokouksessa, joka pidetään torstaina. Se on kuitenkin pelkkä muodollisuus.

Suurelle yleisölle tuntemattoman Pirkko Mattilan valintaa voi pitää yllätyksenä. Toisaalta hänen valintansa varmisti sen, ettei perussuomalaisten päätöstä tarvitse enää viedä eduskunnan suuren salin käsiteltäväksi. Tämä saattoi olla yksi syy Mattilan suurelle kannatukselle ryhmän sisällä.

Myöskään valiokuntapaikkoja ei tarvitse nyt puheenjohtajan vaihtumisen takia kierrättää, kun Halla-aho perii Mattilan paikan valiokunnan rivijäsenenä. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lernerin mukaan perussuomalaisten valiokuntajäsenyyksiin saatetaan kuitenkin tehdä muutoksia syksyllä.

Ruohonen-Lerner vakuutti, että perussuomalaisten ryhmä seisoo Mattilan takana, vaikka valinnasta jouduttiin äänestämään.

Myös Mattila korosti, että puheenjohtajan vaihtuminen ei vaikuta puolueen poliittiseen linjaan. Omaa näkemystään valiokunnalle kuuluvasta maahanmuuttopolitiikasta hän ei kuitenkaan halunnut tarkemmin kommentoida.

– Noudatan puolueen ohjelmaa, Mattila sanoi.

Mattila ei halunnut ottaa kantaa puolueen maahanmuuttokriittisen siiven ennen eduskuntavaaleja julkistamaan nuivaan manifestiin.

TS–STT

TSTV - Uusimmat