Kotimaa

Ministeri Räsänen: Kriisiapu ei saa olla rahasta kiinni

Kotimaa | Turun Sanomat 19.6.2012 13:48 |
Päivitetty 19.6.2012 19:01

Yhteiskunnan on tehtävä kaikki mahdollinen perhetragedioiden estämiseksi, sanoo sisäministeri Päivi Räsänen (kd). Uusien auttamisjärjestelmien luominen ei saa olla kiinni rahasta. Räsäsen mukaan esimerkiksi parisuhdeongelmissa ja avioerotilanteissa vanhemmille tulisi järjestää jonkinlainen ohituskaista pikaisen avun saamiseksi.

Elokuun puolivälissä odotetaan raporttia työryhmältä, joka on tutkinut kaikki perhe- ja lastensurmat vuodesta 2003 lähtien.

– Kun raportti valmistuu, voidaan vetää johtopäätöksiä tragedioiden ennaltaehkäisyyn tarvittavia toimia varten, Räsänen sanoo.

Sisäministeriön sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen kertoo, että Pomarkun tapaus otetaan työryhmässä mahdollisuuksien mukaan huomioon. Työryhmä selvittää mm. viranomaisten välistä tiedonvaihtoa.

– On mahdoton muodostaa kokonaiskuvaa perheen tilanteesta, jos ei ole tietoa, mitä kaikkia asioita siihen liittyy.

Työryhmä pohtii myös muiden kuin viranomaisten toimintaa. Mankkisen mukaan läheiset ovat useissa tapauksissa aavistelleet ongelmia perheessä, mutta heillä ei ole ollut keinoja auttaa.

Räsänen ei pidä aselain kiristämistä perhesurmien ensisijaisena ehkäisijänä.

– Kysymys (ampuma)aseesta on oleellisempi muiden joukkosurmien kohdalla. Perhesurmissa aseella ei ole niin suurta merkitystä, sillä myös teräasetta on käytetty. Sillä, mitä tapahtuu tekijän korvien välissä, on suurempi merkitys.

TS-STT

TSTV - Uusimmat