Lauantai 23.6.2018Aatto, Aatu, Aadolf

Ajankohtaisuus on kotimuseon elinehto

Hyvin suunnitellut opastukset tuovat uutta yleisöä taidevetoiseen Kirpilään ja porvariskoti Ett Hemiin

Emmi Korhonen
Kotimuseo Kirpilä Pohjoisella Hesperiankadulla Helsingissä sunnuntaina 18. kesäkuuta 2017. Kirpilä on edesmeennen taidekeräilija Juhani Kirpilän 300-neliöinen koti, jossa on esillä satoja töitä Kirpilän suomalaisen taiteen kokoelmasta. Kodinomaisuuttakin on säilyttty. Kuvassa nainen katsoo Helene Schjerfbeckin teoksia (keskellä alhaalla).
Kotimuseo Kirpilä Pohjoisella Hesperiankadulla Helsingissä sunnuntaina 18. kesäkuuta 2017. Kirpilä on edesmeennen taidekeräilija Juhani Kirpilän 300-neliöinen koti, jossa on esillä satoja töitä Kirpilän suomalaisen taiteen kokoelmasta. Kodinomaisuuttakin on säilyttty. Kuvassa nainen katsoo Helene Schjerfbeckin teoksia (keskellä alhaalla).

Mari Areva

Muuttumattomaksi museoitu ikkuna entisaikojen elämään vai ajassa kehittyvä uusien yleisöjen etsijä? Tällaisten odotusten ristipaineita tunnetaan monissa kotimuseoissa.

Kotimuseoiksi ovat usein päätyneet taiteilijakodit Sibeliuksien Ainolasta Aleksis Kiven kuolinmökkiin. Joukkoon mahtuu työläiskotejakin.

Kävijöitä riittää, jos yleisön kiinnostus museoidun kodin asukkaaseen säilyy, sanoo Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä. Joskus pelkkä suurnimi riittää takaamaan kiinnostuksen, mutta myös uusia tulkintoja tarvitaan.

– Jos henkilön annetaan painua historiaan, häviää myös yleisö. Kotimuseon täytyy pitää kohteensa ajankohtaisena, Levä sanoo

Yhteensä kotimuseoita on Suomessa muutamia kymmeniä, Levä arvioi.

– Ammatillisesti hoidettuja kotimuseoita on pari-kolmekymmentä ja harrastajavoimin ylläpidettyjä suunnilleen saman verran, hän laskee.

Helsingissä sijaitseva Taidekoti Kirpilä on löytänyt uutta yleisöä esimerkiksi opastuksia uudistamalla.

Perustamistarina on kotimuseoille tyypillinen: lääkäri ja taidekeräilijä Juhani Kirpilä (1931–1988) teki Suomen kulttuurirahastolle testamenttilahjoituksen, jonka yhtenä ehtona oli 300-neliöisen töölöläiskodin ja taidekokoelman avaaminen yleisölle.

Tänä vuonna Kirpilässä aloitettiin queer-opastukset, joissa noin kolmensadan esillä olevan teoksen kokoelmaa katsotaan heteronormatiivisia oletuksia haastaen. Suosio yllätti.

– Queer-opastuksia tehdään muissakin museoissa, mutta ei vielä kovin laajasti. Opastukset ovat tuoneet uutta yleisöä, mutta ne kiinnostavat myös vakiokävijöitämme, museonjohtaja Johanna Ruohonen sanoo.

Asunto on museona kotia paljon pelkistetympi, mutta se kertoo silti asukkaastaan. Ja asukkaan persoona ja elämä kiinnostavat yleisöä aina, Ruohonen tietää. Taidekodissa onkin viime vuosina kerrottu aiempaa avoimemmin Kirpilästä, joka eli vuosikymmeniä yhdessä miespuolisen elämänkumppaninsa kanssa.

Kävijämääräänsä on onnistunut lisäämään myös turkulainen Ett Hem, joka vie aikamatkalle 1900-luvun alun vauraaseen porvariskotiin. Alfred ja Hélène Jacobsson testamenttasivat omaisuutensa Åbo Akademin säätiölle. Se ylläpitää kotimuseota edelleen.

Esillä on interiöörejä ja aikalaistaidetta, siis uudelleen rakennettu kodin julkinen puoli sellaisena kuin se pariskunnan elinaikana olisi vieraille esitelty, kertoo intendentti Ulrika Grägg. Viime vuonna yleisömäärä nousi tuhannella noin neljääntuhanteen kävijään.

– Meillä Museokortti on lisännyt näkyvyyttä ja kävijämääriä. Myös draamaopastuksiin on panostettu, niitä toivovat myös aikuiset kävijät, Grägg sanoo.

Ett Hem muutti nykyiselle paikalleen 1960-luvulla. Kotimuseon vahvuus onkin myös se, että se ei muutu, Museoliiton Levä painottaa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.