Torstai 25.5.2017UrpoHelatorstai

Tuontiliha piiloutuu laitoskeittiöihin

Evira: Brasilian kohulaitoksista on tuotu lihaa myös Suomeen.

Viljelijä nostaa kotimaisen tuotannon häntää entisestään.

Krista Luoma
Suvi Rantala-Sarjeant.
Suvi Rantala-Sarjeant.

Virpi Niemistö

Brasiliassa myyntiin päässeestä pilaantuneesta lihasta syntynyttä kohua ei voi lakaista maton alle Suomessakaan, sillä maahan tuodaan yhteensä kymmeniä miljoonia kiloja lihaa vuodessa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tietojen mukaan Suomeen on myös tuotu alkuvuonna lihaa niistä laitoksista, jotka on Brasiliassa yhdistetty lihaskandaaliin.

– Nyt jatketaan selvitystä siitä, onko huonolaatuista lihaa Suomeen päätyneissä erissä, Eviran johtaja Leena Räsänen kertoo.

Brasiliasta rahdattiin Suomeen siipikarjanlihaa Tullin tilaston mukaan viime vuonna yhteensä vajaa miljoona kiloa, naudanlihaa yli puoli miljoonaa kiloa ja hevosenlihaa runsaat 120 000 kiloa.

MTK:n kotieläinasiamies Jukka Rantala epäilee, että etenkin naudanlihassa markkinoilla oleva määrä voi olla paljon suurempikin.

Suomeen voi EU:n ulkopuolelta tuoda lihaa suoraan tai jonkun EU-maan kautta. Tilastointia tehdään viranomaisille kerrotun alkuperämaan perusteella.

Suomessa kulutetusta broilerinlihasta reilu 80 prosenttia on kotimaista ja vajaa viidennes tuodaan ulkomailta. Thaimaa on Brasilian lisäksi toinen EU:n ulkopuolinen iso tuontimaa.

Tuontibroilerin lihaa ei Suomessa kaupan tiskeillä juuri näy, vaan se menee suurtalouksien, laitoskeittiöiden ja ravintoloiden käyttöön.

Myös naudanlihassa kotitaloudet suosivat kotimaista.

Suomen broileriyhdistyksen puheenjohtaja Suvi Rantala-Sarjeant kehottaa kaikkia kuluttajia kysymään vastedes ravintoloissa ja työmaaruokaloissa, mistä ruuassa käytetty liha on kotoisin.

– Nythän alkaa olla jo trendikästäkin kertoa ruokalistoissa tarkasti raaka-aineen alkuperä, hän iloitsee.

Evira muistuttaa siitä, että kuluttajalla on kysyttäessä oikeus saada tieto lihan alkuperästä.

Broileritilaa Lapualla viljelevä Rantala-Sarjeant toteaa alkuun Brasiliassa nousseen kohun olevan suomalaiselle tuotannolle hieno juttu.

– Olenkin ihmetellyt, miksi suomalaista, puhdasta ja antibioottivapaata tuotantoa ei ole arvostettu enempää. Ehkä siihen tarvittiin tällainen herätys. Toisaalta on kurjaa, että oppi saadaan näin kantapään kautta, Rantala-Sarjeant tuumii.

Suomalaisilla broileritiloilla antibiootteja ei ole tarvittu vuosikausiin. Naudan- ja sianlihantuotannossakin antibiootteja käytetään hyvin pieniä määriä vain tarpeeseen, ei ennaltaehkäisevästi.

– Espanjassa antibiootteja käytetään 19-kertaisesti ja Saksassakin kuusinkertaisia määriä Suomeen verrattuna, kotieläinasiamies Jukka Rantala muistuttaa.

Kaupparyhmistä SOK kertoi maanantaina, että S-ryhmän kaupoissa on myytävänä brasilialaista naudan sisä- ja ulkofilettä.

Selvityksissä on ilmennyt, ettei kumpaakaan tuotetta ole tullut tutkinnan kohteena olevista brasilialaisyrityksistä.

Keskon laadunvalvonta oli havainnut pilaantunutta brasilialaista lihaa jo pari kolme vuotta sitten. Konserni päätti jo tuolloin lopettaa sikäläisen lihan tuonnin.

Euroopan komissio on nyt pyytänyt Brasilian viranomaisilta tietoa ongelmien laajuudesta ja yhteyksistä EU-alueelle tuotuihin lihaeriin.

Komissio valmistelee tuontikieltoa ongelmalaitoksille.

Kirjoita uusi viesti



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

lihaa
Kyllä kannatti ostaa suomalaista vuosikausia nautaa suoraan tilalta ja todeta miten maukasta se on ja miten isäntä huolehtii naudoistaan. En voisi olla tyytyväisempi. Kiitos Pesolan isäntä Runnilla.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
lihat
Tilastoissa näyttää että noin 100 miljoonaa kiloa kulutetaan suomessa vuodessa..onko siitä oikeasti kymmeniä miljoonia kiloja ulkomailta..jos..kuluttajien pitää ottaa ohjat käsiinsä valinnoissa
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: lihat
Täytyy muistaa, että osa naudanlihasta ja broileristakin piiloutuu kuluttajalta ns. tuoreena ostettaviin tuotteisiin, eli vaikkapa paikan päällä jonossa tilattuun täytettyyn patonkiin, jonka voi saada eteensä vielä lämpimänäkin. Jos lounasravintolassa tarjoillaan paahtopaistia, se tuskin on paikanpäällä valmistettu suomalaisesta lähitilan naudasta. Kuluttaja kuvittelee syövänsä "tuoretta", mutta ei viitsi tai hoksaa selvittää mistä liha tuleekaan. Sama toki koskee myös kasviksia ja vaikkapa kananmunia - oletko ihan varma, että ravintolan tarjoama keitetty kananmuna salaatissassi on suomalainen, paikan päällä keitetty ja kuorittu, vai voisiko se saapua säilöntäaineeseen pakattuna valmiiksi kuorittuna jostakin muualta?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Miksi tuodaan maapallon toiselta puolelta?
Olen usein kysynyt ravintoloissa lihan, maidon, munien ja kasvisten alkuperästä. Henkilökunnalla ei ole mitään hajua mistään. Lähinnä pidetään häirikkönä kun haluaa tietää. Haluan kotimaista ruokaa.

Tahdon tuoteselosteet, joissa selviää lihan alkuperämaa ja tuotantotapa, millä ruokittu ja hormoni/antibioottipitoisuudet. Ravintolan ruokalistoihin myös tiedot. Ei ihme, että nykyään on niin paljon hedelmättömyyttä ja tauteja, kun meille syötetään epämääräistä paskaa. Luomua ei tahdo saada mistään.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Hevosenlihaa?
Mihin sitä käytetään? Hampurilaispihveihin? Mikä yritys ostaa epäeettisesti kohdeltujen eläinten lihoja ulkomailta? Vai tarjotaanko lihat koululaisille ja päiväkotilapsille? Brasiliassa ei huolehdita edes ihmisistä, tuskin sitten eläimistäkään.
Antibioottien lisäksi pitää huomioida torjunta-aineilla kyllästetty rehu, jota eläimille on syötetty.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Suomellako varaa arvostella.
Kukaan ei muista kun puhtaimasta Suomesta leikeltiin talven yli luonnossa mädäntyneistä poroista poronkäristys lihoja.
Itse olen brassi pihvilihat ostanut puoleen hintaan viimeisenä myyntipäivänä. Totuus on että se on parhaimmillaan vasta viikon kuluttua viimeisestä käyttöpäivästä. Bakteereja toki varmaan on, kun pihviä ei saa kovin kypsäksi paistaa maun kärsimättä.
En varmaan vanhain kotiin tarjoisi tuollaista lihaa, mutta terve mies ei tuollaiseen kuole ja se on oikeasti hyvää hieman pannulla käytettynä lähes verisenä.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Suomellako varaa arvostella.
Tottahan toki jokainen saa vapaaehtoisesti syödä mitä haluaa. Mutta se on sitten eri juttu jos ulkomailta yritetään kepulikonstein tuoda pilaantuneita elintarvikkeita.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Suomellako varaa arvostella.
Kukaan ei muista kun puhtaimasta Suomesta leikeltiin talven yli luonnossa mädäntyneistä poroista poronkäristys lihoja.
Itse olen brassi pihvilihat ostanut puoleen hintaan viimeisenä myyntipäivänä. Totuus on että se on parhaimmillaan vasta viikon kuluttua viimeisestä käyttöpäivästä. Bakteereja toki varmaan on, kun pihviä ei saa kovin kypsäksi paistaa maun kärsimättä.
En varmaan vanhain kotiin tarjoisi tuollaista lihaa, mutta terve mies ei tuollaiseen kuole ja se on oikeasti hyvää hieman pannulla käytettynä lähes verisenä.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Tietoa oli ja silti ei vain ollut
Kesko lopetti pilaantuneen lihan tuonnin, mutta luulisi että asiasta olisi informoitu viranomaisia. Jos on, miksi silloin ei ryhdytty laajamittaisiin tarkastuksiin ja tiedotettu asiasta jotta kuluttajakin olisi osannut tarkkailla ostamansa lihan laatua. Ihan vaikka vain aistinvaraisesti.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
piilossapa on
Ai, ihan piiloon on liha mennyt, niin ettei ole voitu laatua valvoa ja kokeita ottaa? Onpa ovela liha, piiloutuu ihan itse keittiöihin! Maailma on täynnä ihmeitä, eikö niin, Evira?
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.