Kotimaa

Valtion työpaikat hupenevat ja valuvat etelään

Kotimaa | Turun Sanomat 23.4.2012 04:58 |
Päivitetty 23.4.2012 07:38

Valtion työpaikat vähenevät koko maassa ja valuvat etelään. Tämä käy ilmi valtion työmarkkinalaitoksen (VTML) Turun Sanomille kokoamista tilastoista. Vielä 2000-luvun alussa valtion budjetista maksettiin palkkaa noin 124 000 työntekijälle. Viime vuonna työntekijöitä oli enää runsaat 85 000.

Valtion työpaikat ovat vähentyneet etenkin Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Lapissa. Parhaiten työpaikat ovat säilyneet Kanta-Hämeessä ja Etelä-Pohjanmaalla.

Työpaikkojen suurta hävikkiä selittää osaltaan parin vuoden takainen yliopistolain muutos, joka siirsi yliopistojen henkilöstön valtion budjettitalouden ulkopuolelle.

Viime kesänä lakkautettu valtion tuottavuusohjelma vähensi koko maasta yhteensä 7 900 henkilötyövuotta. Samaan aikaan valtio on urakoinut alueellistaessaan virastojaan eri puolille maata. Viime vuoden loppuun mennessä siirtoja oli tehty noin 4 400 henkilötyövuotta.

– Tuottavuusohjelma tyhjensi maakuntia luontaisista työpaikoista. Alueellistaminen on ollut tietyssä mielessä vähän epätoivoista hyvitystä sille, sanoo palkansaajajärjestö Pardian puheenjohtaja Antti Palola.

Palolan mukaan valtion työpaikat ovat muuttuneet totuttua tuulisemmiksi.

– Ennen ei tullut mieleenkään, että valtio voisi irtisanoa väkeä taloudellisin ja tuotannollisin perustein. Nyt puolustusvoimien uudistuksen myötä on häviämässä yli 2 000 työpaikkaa.

Liikennevirasto on siirtämässä koko Etelä-Suomen liikenteenohjauksen Helsingin Pasilaan toukokuun loppuun mennessä. Turussa työskentelevät VR:n liikenteenohjaajat ovat vaikean valinnan edessä. Heidän pitää joko muuttaa pääkaupunkiseudulle tai etsiä muuta työtä.

LUE LISÄÄ MAANTAIN TURUN SANOMISTA

TSTV - Uusimmat