Kotimaa

Hihamerkeistä kirjoittanut teki Turun Sanomista rikosilmoituksen

Kotimaa | Turun Sanomat 14.4.2012 17:17 |

Perussuomalaisten eduskunta-avustaja Helena Eronen ilmoittaa tehneensä rikosilmoituksen hänen kolumniaan käsitelleestä Turun Sanomien uutisesta. – Tein sen eilen netissä. Rikosnimike on törkeä kunnianloukkaus, Eronen vahvistaa.

Hän kertoi asiasta myös verkkolehti Uuden Suomen keskustelupalstalla.

Perussuomalaisia viime päivät kuohuttanut uutinen referoi Erosen aiemmin Uuteen Suomeen kirjoittamaa kolumnia. Hän protestoi siinä vähemmistövaltuutetun puuttumista poliisin käytäntöön pysäyttää ulkomaalaisia ja tarkistaa näiden henkilöllisyys. Eronen esitti satiirisessa tyylilajissa, että menettely korvattaisiin pakollisilla hihamerkeillä, joista selviäisi lähtömaa. Hän ehdotti samanlaisia hihamerkkejä myös muille vähemmistöille.

Kolumni poistettiin Uuden Suomen verkkosivuilta vielä samana päivänä.

Eronen toimii kansanedustaja James Hirvisaaren eduskunta-avustajana. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän johto vaati kolumnin vuoksi Hirvisaarta erottamaan hänet. Ryhmän enemmistö asettui samalle kannalle, mutta Hirvisaari itse ei pitänyt sitä tarpeellisena.

Eronen ja häntä puolustavat perussuomalaiset ovat tuohtuneita lähinnä Turun Sanomien nettiuutisesta, josta ei heidän mielestään käynyt riittävästi ilmi kolumnin satiirinen luonne. Uutisessa kylläkin kuvattiin kirjoitusta ilmauksella ”makaaberi ajatusleikki”.

Itse lehteen painetussa uutisessa Erosta myös haastateltiin.

– En kannata missään nimessä hihamerkkejä. Vitsailemme kavereideni kanssa, että me olemme kauheita natseja, joten ajattelin, että kirjoitus on kavereiden välinen typerä juttu, jossa naureskelen meille. Pitää jatkossa muistaa nykyinen työni, Eronen totesi haastattelussa (TS 12.4.2012).

Turun Sanomien päätoimittajan Kari Vainion mukaan lehti seisoo juttunsa takana.

Hän pitää tapausta lähinnä marginaali-ilmiönä, mutta katsoo, että tiedotusvälineiden painostaminen oikeusteitse on aina periaatteellisesti vakava asia.

– En nyt kyllä katso, että painostus tässä olisi kovin voimakasta. Olisi vähän eri asia, jos asialla olisi vaikka pääministeri tai kaupunginjohtaja, Vainio kuvaa.

Eronen on jo aiemmin kannellut uutisesta Julkisen sanan neuvostoon. JSN:n kantelun ohjeiden mukaan neuvosto ei käsittele asiaa, jos ilmoituksen tekijä selvästi hakee neuvoston päätöstä samassa asiassa nostettavaa rikos- tai vahingonkorvausoikeudenkäyntiä varten.

TS

TSTV - Uusimmat