Kotimaa

EU antoi periksi luomusäännöissä – eläimille saa syöttää tavallista rehua

Kotimaa | Turun Sanomat 11.1.2012 04:59 |

Euroopan unioni on joutunut perääntymään sianlihan ja kananmunien luomutuotantoa koskevissa vaatimuksissaan. Pula luomurehusta on johtanut siihen, että luomusikaloissa ja -kanaloissa toimitaan parhaillaan EU-lainsäädännön vastaisesti.

Luomuna myytävän sianlihan ja kananmunien olisi voimassa olevan asetuksen mukaan pitänyt vuodenvaihteesta lähtien olla sataprosenttisesti luomurehulla tuotettua. Luomutuottajilla on ollut yli kymmenen vuotta aikaa panna rehuhuoltonsa kuntoon.

EU-komissio päätti teollisuuden ja luomujärjestöjen painostuksesta kuitenkin taipua lupaamaan jatkoaikaa rehujen käyttöön liittyvään helpotukseen.

Tämä on pakottanut komission tekemään erittäin harvinaisen ratkaisun muuttaa lainsäädäntöä takautuvasti siten, että luomutuotannossa voidaan vastakin käyttää osittain tavanomaisesti tuotettua rehua.

Lainsäädäntöneuvos Jaana Jääskeläinen oikeusministeriöstä vahvistaa, että lainsäädännön muuttaminen taannehtivasti on poikkeuksellista.

– Ei heti tule mieleen toista tapausta EU:ssa, Jaana Jääskeläinen sanoo.

Maaliskuussa valmistuvan asetuksen muutoksen on määrä tulla voimaan takautuvasti tämän vuoden alusta alkaen.

Suomessa luomurehujen valvonnasta vastaava Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on luvannut sallia tavanomaisten rehujen käytön toistaiseksi, vaikka voimassa olevan asetuksen mukaan niiden käyttö on kiellettyä.

Vuosina 2009–2011 voimassa ollut helpotus on sallinut tavanomaista rehua olevan enintään viisi prosenttia luomukanoille ja -sioille syötetyssä rehussa.

Käytännössä tämä on merkinnyt kanaloissa sitä, että kotoisen luomuviljan lisäksi eläimille on annettu valkuaistiivistettä, josta vajaa kolmannes on ollut tavanomaisesti tuotettua, ulkomailta tuotua soijaa.

Suomessa siipikarjan luomurehua valmistaa teollisesti vain yksi yritys.

Luonnonmukaisessa naudanlihan- ja maidontuotannossa muiden kuin luomurehujen käyttö on ollut kiellettyä vuoden 2009 alusta lukien.

LUE LISÄÄ KESKIVIIKON TURUN SANOMISTA

TSTV - Uusimmat