Sunnuntai 17.12.2017Raakel

Muotidieettiä arvostelevat joutuneet vainon kohteiksi

Pekoni ja munat maistuvat karppaajille.
Pekoni ja munat maistuvat karppaajille.

Ravitsemusalan asiantuntijat ovat joutuneet suoranaisen vainon kohteeksi kritisoituaan muotiruokavaliota, jossa pyritään välttämään hiilihydraatteja.

Hiilihydraatiton dieetti eli karppaus voi ammattilaisten mukaan olla ääritapauksissa jopa hengenvaarallista. Se on kuitenkin muuttunut kultiksi, jota puolustetaan fanaattisesti.

– Karppaajien keskusteluissa vilahtaa toisinaan jopa salaliittoteorioita, joiden mukaan me ravitsemusasiantuntijat haluamme pitää ihmiset sairaina ja lääketeollisuuden voimissaan. Osa karppaajista on ottanut yhteyttä suoraan asiantuntijan esimieheen ja vaatinut asiantuntijan erottamista, kertoo Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.

Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen toiminnanjohtajan Leena Rechardtin mielestä karppaaminen muistuttaa äärimmillään jo uskontoa. Osa Turun Sanomien tavoittamista ammattilaisista ei uskalla enää kritisoida sitä omalla nimellään.

Folgelholm muistuttaa, että myös vegaanit syövät ravitsemussuositusten vastaisesti.

– He eivät kuitenkaan hyökkää ketään vastaan.

Fogelholm myöntää, että ravitsemussuosituksissa on aiemmin keskitytty liiaksi rasvojen haittoihin, mutta unohdettu hiilihydraattien haitat.

– Huonojen hiilihydraattien poistaminen on erinomainen asia, mutta äärimmilleen vietynä karppaaminen on vaarallista, hän varoittaa.

Samaa saarnaa Tyksin ravitsemusterapeutti Sari Isotupa.

– Karpata voi toki monella tapaa. Toiset vähentävät hiilihydraattipitoisten ruokien syömistä kohtuullisesti. Tässä ei ole mitään vikaa, mutta jos hiilihydraatit jättää kokonaan pois ruokavaliosta, voi tulla ongelmia.

Turkulainen karppaaja Leena Pirnes ihmettelee hänkin karppaajien ylilyöntejä. Hän pyrkii välttelemään internetin keskustelupalstoja.

LUE LISÄÄ LAUANTAIN TURUN SANOMISTA

Aloita keskustelu tästä jutusta



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.