Kotimaa

Urpilainen: Hopea ei ole häpeä

Kotimaa | Turun Sanomat 17.4.2011 23:52 |

Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen astui vaalien tulosten ratkettua omiensa eteen kuin voittajana. – Ilta on ollut sellainen jännitysnäytelmä, että hopea ei ole häpeä, Urpilainen sanoi demarien vaalivalvojaisissa Helsingin seurahuoneella.

Urpilainen sai osakseen raikuvat aplodit. Häntä saattelivat lavalle Coldplay-yhtyeen Viva la vida -kappaleen sävelet. Epävarmuudesta ei puheenjohtajassa näkynyt jälkeäkään.

Tunnelma demarien valvojaisissa vapautui huomattavasti jo iltakahdeksan jälkeen, kun ennakkoäänestyksen tulokset pamahtivat ruutuun. Tulossa ei olisikaan pelättyä tappiota, vaan mahdollisesti jopa vaalivoitto.

Positiivista ennakkotulosta valvojaisporukalle kommentoinut Urpilainen jopa vitsaili omalla kustannuksellaan. Hän heitti peliin tutuksi tulleen ”aluksi haluan kiittää...” - lauseensa, mikä kirvoitti naurut yleisöltä.

Ennakkoäänten julkistamisen jälkeen alkoi Sdp:n valvojaisissa uusi odottelu ja jännittäminen. Kun perussuomalaisten ja kokoomuksen voittoa lupaava ennuste tuli ruutuun, oli seurahuoneella hetken aikaa ihan hiljaista.

– Siinä ei tiennyt, olisiko pitänyt riemuita vai ei. Se oli niin tasaista, arvioi puoluesihteeri Mikael Jungner syntynyttä hiljaisuutta jälkikäteen.

Jungner kertoi pelänneensä vaalitulosta etukäteen. Sunnuntaina päivällä jännitys oli niin suurta, ettei hän meinannut tuolilla pysyä. Päivä päättyi Jungnerinkin osalta hyvin. Hän sai uuden työpaikan neljäksi vuodeksi.

Tunnelma Helsingin seurahuoneella kulki illan mittaan ylös ja alas kuin vuoristoradalla, ääntenlaskennan välitulosten mukana. Uutinen veteraanipoliitikko Paavo Väyrystä (kesk.) uhkaavasta putoamisesta kirvoitti ilohuudot. Perussuomalaisten menestys aiheutti jupinaa ja päivittelyä.

TS–STT

TSTV - Uusimmat