Tiistai 22.5.2018Hemminki, Hemmo

Hiekkaa haluavan osattava pyytää puhallushiekkaa

Karkearakeinen sora ei estä liukastumisia hiekan tavoin

Kauppias Kari Mylen näyttää, että jäisen pihan hiekoitukseen sopivaa perinteistä hiekkaa on myynnissä. Ostajan pitää osata pyytää puhallushiekkaa, sillä tuotteen pääasiallista kohderyhmää ovat hiekkapuhaltajat.
Kauppias Kari Mylen näyttää, että jäisen pihan hiekoitukseen sopivaa perinteistä hiekkaa on myynnissä. Ostajan pitää osata pyytää puhallushiekkaa, sillä tuotteen pääasiallista kohderyhmää ovat hiekkapuhaltajat.

Turun Sanomat, Loimaa

ANNE SAVOLAINEN

Lauhtumisen jäädyttämillä pihoilla liukastelevat kaipaavat hiekkaa, mutta rautakaupoissa myydään hiekoitushiekkaa pyytävälle yleensä pienirakeista soraa. Sora ei pureudu jäähän hiekan tavoin, eikä estä liukastumisia yhtä tehokkaasti kuin hiekka.

– Meillä on myynnissä kolme vaihtoehtoa: puhallushiekka, hiekoitussora ja hiekoitusmurske, Loimaan Rautia K-maatalouden kauppias Kari Mylen kertoo.

Perinteistä hiekkaa on saatavilla, mutta sen kauppanimi on puhallushiekka. Kauppanimi antaa ymmärtää kyseessä olevan kalliin erikoistuotteen, mutta hiekoitussoran ja puhallushiekan hintaero on hyvin pieni.

– Hiekoitussoraa ja puhallushiekkaa myydään suunnilleen yhtä paljon, Mylen toteaa.

Yleisillä pihoilla ja teillä soran levittäminen hiekan sijaan on nykyään lähes itsestään selvyys.

– Hiekka pölyää keväällä soraa enemmän, varmasti johtuu siitä, että soraa levitetään mieluummin, Loimaan Mellilässä sijaitsevan Kauniston Sora Oy:n toimitusjohtaja Reino Kaunisto kertoo.

Loimaan kaupungin vt. katumestari Jarmo Parikka vahvistaa Kauniston näkemyksen, mutta hiekan hylkäämiseen on muitakin syitä.

– Vaikka hiekka jäisi paremmin jäähän kiinni, se kulkeutuisi esimerkiksi koulujen ja päiväkotien pihoilta pitkälle sisätiloihin, Parikka sanoo.

Kaatumisen hinta 6 000 euroa

Kauppias Mylen mainostaa lekaharkoista tehtyä hiekoitusmursketta kompromissina. Tuote painaa soraa ja hiekkaa vähemmän ja murskautuu jalkojen alla.

– Kun jää menee kirkkaaksi, siinä ei tavallinen sora pysy.

Invalidiliiton mukaan joka kolmas suomalainen liukastuu talvella.

Noin 50 000 hakeutuu kaatumisten takia sairaalahoitoon vuosittain.

Yhden kaatumistapaturman keskimääräiseksi kustannukseksi liitto arvioi 6 000 euroa.

Liitto ei ota kantaa siihen, pitäisikö soran sijaan jäisille teille levittää hiekkaa.

– Puhumme enemmän talvikunnossapidon tärkeydestä ja yleensä siitä että lumet aurataan heti pois, Invalidiliiton viestinnän suunnittelija Anni Kaasalainen kertoo.

Liitto kannustaa ihmisiä liikkumaan myös talvella.

– Kunhan tulisi vähemmän vakavia loukkaantumisia ja kaikilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet ulkoilla.

Kaatumisista rannevammat ja nilkan nyrjähtämiset ovat yleisimpiä.

Lonkkamurtumat ja päävammat ovat kohtalokkaimpia. Invalidiliiton mukaan kaatumiset aiheuttavat yhteiskunnalle vuosittain yli puolen miljardin kustannukset.

Lue myös

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.