Kotimaa

Samalla yrityksellä oli samat ongelmat Turussa myös Rieskalähteen koululla

Lausteen koulun asbestiremontti hoidettiin päin seiniä

Kotimaa | Turun Sanomat 1.7.2010 03:01 |

Turun Lausteen koulun asbestiremontti keskeytettiin viime viikolla, kun urakoitsijan huomattiin rikkovan räikeästi turvallisuusmääräyksiä. Käytäviltä ja auloista jyrsittiin satojen neliömetrien alueelta asbestia sisältävää lattiaa täysin puutteellisilla suojauksilla sekä riittämättömillä ja vääränlaisilla laitteilla. Lisäksi asbestitöissä oleellinen siivous oli jäänyt tekemättä.

– Siellä ei työskennelty ollenkaan asetusten ja määräysten mukaisesti, työt saman tien keskeyttänyt Turun kaupungin talotoimen työsuojeluvaltuutettu Mika Lindbom kertoo.

Sama firma urakoi samaan aikaan myös Rieskalähteen koululla, jossa havaittiin samantyyppisiä laiminlyöntejä. Työt keskeytettiin myös siellä, ja molemmille kouluille jouduttiin kutsumaan ulkopuolinen yritys siivoamaan vaarallista sotkua.

Talotoimen johtajan Jouko Jortikan mukaan urakoitsijan sopimukset on irtisanottu.

– Meillä on ollut muitakin laadullisia ongelmia sen firman kanssa. Törmäämme enemmän ja enemmän tämäntyyppisiin ongelmiin.

Ongelmat säännöllisiä

Työsuojelupiirin tarkastaja Pertti Virta kertoi keskiviikon Turun Sanomissa, että Lounais-Suomessa ei ole ollut viime aikoina merkittäviä laiminlyöntejä asbestityömailla. Virta ei myöskään pidä Lausteen ja Rieskalähteen ongelmia kovin vakavina.

– Nämä ovat tällaisia, että mikä on iso. Lausteella kuitenkin poistettiin asbestia, joka ei ole kovasti pölyävää, Virta arvioi.

Kuitenkin esimerkiksi työsuojeluhallinnon omilla sivuilla kaiken asbestin kerrotaan aiheuttavan pieninäkin määrinä muun muassa syöpää, eikä eri asbestityyppejä erotella ammattitauteja tarkasteltaessakaan. Mika Lindbomin mukaan asbestityömaiden ongelmat ovat olleet säännöllisiä ja toistuvia, mikä aiheuttaa huolta talotoimen työntekijöissä.

LUE LISÄÄ TORSTAIN TURUN SANOMISTA

TSTV - Uusimmat