Kotimaa

Kunnallispoliitikon Thors-tappouhkaus syyttäjälle

Kotimaa | Turun Sanomat 14.6.2010 12:58 |

Keskusrikospoliisin esitutkinta maahanmuuttoministeri Astrid Thorsiin kohdistuneesta nettiuhkauksesta valmistuu pian. Rikosylikomisario Göran Wennqvist Krp:stä sanoo, että asia etenee syyttäjälle jo tällä viikolla.

Urjalan valtuustossa Perussuomalaisten varavaltuutettuna ollutta miestä epäillään laittomasta uhkauksesta, törkeästä kunnianloukkauksesta, kiihotuksesta kansanryhmää vastaan ja tekijänoikeusrikkomuksesta.

– Tällaisiin uhkauksiin puututaan jatkossakin kovalla kädellä, Wennqvist sanoo.

Uhkailu sosiaalisessa mediassa lisääntynyt

Ministeri Thors teki helmikuun lopussa poliisille rikosilmoituksen rasistisesta Facebook-kirjoittelusta. Urjalalainen varavaltuutettu perusti tällöin ”Olen valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorssin taposta!” -ryhmän Facebookiin.

Krp:n esitutkinnan mukaan Thors-asiassa ei ole syytä epäillä muita uhkauksista, vaikka moni provokatiivisen ryhmän kirjoituksista oli alatyylisiä. Tästä huolimatta suurin osa ihmisistä ei Wennqvistin mukaan ymmärrä, ettei rasistisia Facebook-kirjoitteluja voida perustella sananvapaudella.

– Ajan henki on se, että uhkailu sosiaalisessa mediassa lisääntyy. Se on ongelma. Ennen ihmisistä puhuttiin pahaa turuilla ja toreilla, Wennqvist kertoo.

Rikosylikomisarion mukaan Thorsiin kohdistunutta ja sosiaalisessa mediassa tehtyä uhkausta voidaan pitää jossain määrin ennakkotapauksena.

– Facebookissa tehdyistä uhkailuista tämä on ensimmäinen syyttäjälle etenevä esitutkinta.

Oikeusapupyyntö FBI:lta vesiperä

Krp pyysi helmikuun lopussa alkaneeseen esitutkintaan oikeusapua jopa FBI:lta. Vaikka koko ajan epäiltynä oli vain yksi henkilö, Krp yritti selvittää esitutkintavaiheessa yhdysvaltalaisten nettipalvelimien osuutta rasistisiin kirjoitteluihin. FBI ei ole vieläkään vastannut Krp:n virka-apupyyntöön.

– Yhdysvalloissa on niin erilainen lainsäädäntö. Siellä suomalaista kunnianloukkausta ei koeta kunnianloukkauksena. He katsovat, että tällainen kuuluu julkisen ihmisen ammattiin, Wennqvist kertoo.

Turun Sanomat
TUOMAS MUSTIKAINEN

TSTV - Uusimmat