Kotimaa

Turussa pannaan lisäpotkua sapuskaan aliravitsemuksen estämiseksi

Rikkaampi ruoka auttaa potilasta jaksamaan

Kotimaa | Turun Sanomat 7.2.2008 01:32 |
OSSI RAJALA

Ravitseva ruoka on tärkeätä huonossa kunnossa oleville vanhuspotilaille, sillä aliravitsemus on heille suuri riski. Turussa on viime marraskuusta lähtien annettu kaupungin pitkäaikaissairaanhoidossa oleville potilaille rikastettua ruokaa, jotta he voisivat paremmin.

- Kaikki potilaat ovat olleet virkeämpiä, kun ravitsevampaa ruokaa on kokeiltu. Tarve tähän on tiedetty jo vuosia. Hoitajat ovat antaneet potilaille ennen herkkuja tai lisänneet ruokaan voita tai kermaa, jotta he saisivat enemmän energiaa, sairaanhoitaja Jasmine Nummenpää kertoo.

Vanhuspotilaat eivät aina jaksa syödä paljon ja heillä voi myös olla nielemisvaikeuksia, joten ruokaa syödään usein vain vähän. Näin ollen pienestä annoksesta on saatava irti mahdollisimman paljon energiaa ja ravintoaineita.

- Parempi ruoka antaa potilaille hyvän elämän ehtoon. Monilla pitkäaikaissairaanhoidon potilailla seuraava etappi on taivaan koti, ylihoitaja Kristiina Hellsten sanoo.

Ruuan rikastamista kokeiltiin viisi vuotta sitten yhdellä Kurjenmäkikodin osastolla. Nyt täysipainoisempaa ruokaa tehdään kaikille kaupungin pitkäaikaissairaanhoidon asiakkaille, jotta he pystyisivät nauttimaan myös elämänsä ehtoopuolesta.

- Kokeilusta käytäntöön on ollut pitkä aika, koska vanhusten terveyspalveluissa on tehty organisaatiomuutoksia ja päättävissä viroissa olleita henkilöitä on jäänyt eläkkeelle, Hellsten selvittää.

Enemmän energiaa ja vitamiineja

Turun terveystoimi ja ruokapalvelukeskus Katerinki huolehtivat yhteistyössä potilaiden sapuskan rikastamisesta. Rikastaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että ruokaan lisätään ravintovalmisteita sekä pehmeää rasvaa margariinin ja kerman muodossa. Valmisteet sisältävät hiilihydraatteja, kivennäisaineita, vitamiineja ja proteiineja.

- Ruoka on lisäksi maukasta. Lisäravintoaineet eivät ole aiheuttaneet sivumakuja, sairaanhoitaja Nummenpää kertoo.

Lähes puolet pitkäaikaissairaista joutuu syömään ruokansa soseena. Rikastamisen ansiosta potilaiden paino on saatu jopa nousemaan, mikä on aiheuttanut harvoissa tapauksissa ylipainoisuutta.

Ylipainoisille potilaille annetaan erityistä dieettiruokaa, jotta tavallista ravinteikkaampi ruoka ei heikentäisi heidän terveyttään.

Omaiset huolissaan aliravitsemuksesta

Yhden potilaan ruoan rikastaminen maksaa noin 50 senttiä vuorokaudessa. Turun kaupungilla on yli 400 omaa pitkäaikaissairaanhoidon paikkaa.

Potilaiden omaiset ovat olleet huolissaan läheistensä ravinnon saamisesta, koska monet ovat laihtuneet laitoshoidossa.

Rikkaampi ruoka on helpotus myös omaisille, koska aliravitsemuksen riski vähenee ja potilaat ovat virkeämpiä.

- Omaiset ovat todella merkittävä osa pitkäaikaissairaanhoidossa. Heistä on iso apu henkilökunnalle ja he tuovat iloa potilaiden elämään. Erityisesti ruokailussa potilaaseen saa helposti yhteyden, Hellsten sanoo.

Joka neljännen potilaan omaiset käyvät päivittäin vierailulla hoitopaikassa. Hoitohenkilökunta kannustaa omaisia käymään mahdollisimman usein katsomassa läheisiään, vaikka ruokailuista ja muusta selvitään ilman omaisiakin.

- Hoitaja ei voi kuitenkaan mitenkään korvata omaista. Rakkaus ja välittäminen on luonnollisesti aivan erilaista läheisten ihmisten välillä, Hellsten toteaa.

TSTV - Uusimmat