Maanantai 21.5.2018Kosti, Konsta, Konstantin

Haatainen: Yo-uudistus
hallitukseen torstaina

KIRSTI POHJONEN

Neuvotteluja ylioppilastutkinnon uudistuksen synnyttämän kiistan ratkaisemiseksi jatkettiin tiistaina. Opetusministeri Tuula Haatainen (sd) aikoo yhä tuoda muutosesityksen torstaina valtioneuvoston istuntoon.

Haatainen ja päähallituspuolueet haluavat muuttaa yo-kokeen toisen kotimaisen kielen kokeen vapaaehtoiseksi. Rkp ja sen puheenjohtaja, ympäristöministeri Jan-Erik Enestam vastustavat uudistusta.

- Katsotaan nyt, syntyykö yhteisesti hyväksyttävää lausumaa, Haatainen sanoi eduskunnassa. Päätöksen liitteeksi on parin viikon ajan sorvattu kannanottoa, jotta Rkp voisi muutoksen hyväksyä. Rkp edellyttää lausuman takaavan, että yo-kokeen muutos ei heikennä ruotsin kielen asemaa.

Lausuman sisällöstä Haatainen ei halunnut puhua. Hän muistutti kuitenkin, että se ei voi olla sisällöltään ristiriidassa annettavan lakiesityksen kanssa.

Haataisen ajaman ehdotuksen mukaan ylioppilastutkinnossa vain äidinkieli säilyy pakollisena. Kahdeksan vuotta koetteilla ollut rakennekokeilu vakinaistetaan. Äidinkielen lisäksi ylioppilaskokelaan pitää suorittaa kolme koetta toisen kotimaisen kielen siis ruotsin tai suomen, vieraan kielen, matematiikan ja reaalin joukosta.

- Kokeilu on ollut käynnissä pitkään ja tulokset ovat myönteisiä. Päätös voidaan siten tehdä tältä pohjalta. Toisen kotimaisen kielen asemaa ei ole tarkoitus heikentää, Haatainen sanoi. Hän korosti ruotsin säilyvän pakollisena aineena lukiossa ja peruskoulussa.

Uudistus voisi ministerin mukaan tulla voimaan keväällä 2005.

Tuntijakoja hankala muuttaa

Toisen kotimaisen kielen vapaaehtoisuuden vastapainoksi Rkp on esittänyt ruotsin kielen opetuksen aikaistamista nykyisestä seitsemännestä luokasta.

Oppilaat aloittavat opinnot nyt pahimmassa murrosiässä, mikä voi ehdotuksen tekijöiden mukaan tuntua suhtautumisessa kieleen. Esillä ovat olleet myös kielikylvyt päiväkoteihin.

Opetusministeri ei näihin ehdotuksiin isommin lämpene. Haataisen mukaan tuntijakoihin vaikuttavia esityksiä on suoralta kädeltä vaikea toteuttaa.

- Tuntijaot on juuri hyväksytty ja niitä on erittäin hankala purkaa, hän tähdensi.

Ympäristöministeri Jan-Erik Enestam on varoittanut Rkp:n ottavan esityksen valtioneuvostossa pöydälle, jos lausuma ei ole riittävän uskottava.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.