Jääkiekko

Jalonen nimesi 14 ensikertalaista MM-miehistöön

Jääkiekko | Turun Sanomat 30.4.2013 15:04 |

Neljätoista jääkiekon MM-kisojen ensikertalaista, ei yhtäkään varmaa NHL-miestä, kaikki maalivahdit SM-liigasta.

Siinä päällimmäiset havainnot miehistöstä, jonka Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen julkaisi sunnuntai-iltana kauden viimeisen EHT-turnauksen päätteeksi.

Alun perin joukkue oli tarkoitus julkaista vasta MM-kisaviikolla, mutta nimilistan yllättävä julkaisu ja listan sisältö kuvastivat jääkiekkomaajoukkueen sekavaa tilannetta viisi päivää ennen ensimmäistä MM-peliä. Suomi pelasi päätösottelussaan Ruotsia vastaan Jalosen sanoin luokattomasti.

Se maksoi kisapaikan Brnossa mukana olleesta miehistöstä Mikko Mäenpäälle, joka luuti puolustuksessa vielä viime kevään MM-kisoissa. Myös Mikko Kousa ja Ville Lajunen saivat lähteä kesälomille.

MTV3:n studiossa Juhani Tamminen ehdotti jopa Petteri Nummelinin kaivamista naftaliinista, jolloin MM-joukkueessa olisi ollut yksi linkki vuoden 1995 maailmanmestarijoukkueeseen. Sen sijaan Jalonen kaivoi puolustukseen Tapparan Tuukka Mäntylän, jonka edellinen MM-kisamatka on seitsemän vuoden takaa.

Vahdit SM-liigasta

Hyökkääjistä Tshekkiin matkanneesta kokoonpanosta putosivat loukkaantunut Petteri Wirtanen, Jere Sallinen ja nimekkäimpänä Oskar Osala, jolla on työpaikka KHL:ssä ja MM-kokemusta. Ässät Suomen mestaruuteen johtanut Veli-Matti Savinainen ja hopeajoukkue Tapparan Jarno Koskiranta sen sijaan nousevat ensimmäisen kerran urillaan MM-miehistöön.

Maalivahtipeli on perinteisesti Suomen vahvuuksia, ja tämän vuosituhannen MM-kisoissa Suomen ykkösmaalivahti on yleensä tullut NHL:stä tai KHL:stä. Nyt nimetty kolmikko Atte Engren (TPS), Joni Ortio (HIFK) ja Antti Raanta (Ässät) on kuitenkin kokonaan SM-liigasta.

Jalonen tosin ilmoitti odottavansa Dallas Starsin Kari Lehtosen päätöstä, joten maalivahtikolmikosta yksi nimi voi vielä vaihtua.

Lisäksi Phoenixin Lauri Korpikoski liittyy joukkueeseen, jos läpäisee lääkärintarkastuksen. Siinä tapauksessa hän pudottaa yhden nyt nimetyistä hyökkääjistä pois.

Suomen joukkue miesten MM-kilpailuihin:

Maalivahdit: Atte Engren TPS, Joni Ortio HIFK, Antti Raanta Ässät.

Puolustajat: Juuso Hietanen Nizhni Novgorod (KHL), Janne Jalasvaara Dinamo Moskova (KHL), Lasse Kukkonen Rögle (Ruotsi), Teemu Laakso Tsherepovets (KHL), Sami Lepistö Lev Praha (KHL), Ilari Melart HIFK, Tuukka Mäntylä Tappara, Ossi Väänänen Jokerit.

Hyökkääjät: Juhamatti Aaltonen Rögle, Marko Anttila TPS, Juha-Pekka Haataja Kärpät, Niklas Hagman Jaroslavl (KHL), Juha-Pekka Hytönen Habarovsk (KHL), Pekka Jormakka Pelicans, Petri Kontiola Tsheljabinsk (KHL), Jarno Koskiranta Tappara, Miika Lahti JYP, Janne Pesonen Kazan (KHL), Antti Pihlström Ufa (KHL), Sakari Salminen KalPa, Veli-Matti Savinainen Ässät, Ville Viitaluoma HPK (Phoenixin Lauri Korpikoski liittyy joukkueeseen, jos läpäisee NHL:n lääkärintarkastuksen).

MM-kilpailut Helsingissä ja Tukholmassa 3.–19. 5.

TSTV - Urheilu