Lauantai 23.6.2018Aatto, Aatu, Aadolf

Katja Volkova viettää välivuotta valmentamalla

Uran lopettaminen vuosi sitten ei Katja Volkovaa kaduta. Voimistelu on edelleen iso osa Volkovan elämää, nyt valmentajana.

TS/Timo Jakonen
Katja Volkova on tuttu näky Turussa Lintulan voimistelusalissa, jossa hän valmentaa kahtena päivänä viikossa Coco Sportin nuoria voimistelijoita.
Katja Volkova on tuttu näky Turussa Lintulan voimistelusalissa, jossa hän valmentaa kahtena päivänä viikossa Coco Sportin nuoria voimistelijoita.

Maria Vesterinen

– Valmistautuessani olympiakisoihin elämäni oli 99-prosenttisesti voimistelua, Ekaterina ”Katja” Volkova, 20, määrittelee.

Edelleen rytminen voimistelu lohkaisee reilun osan Volkovan arjesta, vaikka hän arvioi prosenttilukeman laskeneen noin viiteenkymmeneen samalla kun rooli on vaihtunut urheilijasta valmentajaksi.

Volkova valmentaa jokaisena arki-iltana ja pitää leirejä monena viikonloppuna. Kahtena päivänä viikossa valmennustyö tuo helsinkiläisen Volkovan Turkuun ohjaamaan Coco Sportin voimistelijoita. Muut illat hän valmentaa Olarin Voimistelijoissa Espoossa.

– Ei valmentamisesta silti ikinä päätyötäni tule, Volkova ilmoittaa.

Viime keväänä ylioppilaaksi kirjoittaneelle Volkovalle valmentaminen on keino ansaita elanto välivuonna. Lisäksi Volkova tuntee olevansa jotain velkaa rakastamalleen lajille.

– Olisi tyhmää, jos en käyttäisi sitä tietoa, mitä olen saanut. Koen, että sen jakaminen on myös velvollisuuteni, hän sanoo.

Muutos aktiiviurheilijasta valmentajaksi on ollut suuri eikä aivan pehmeä. Reaktio uran päättymiseen näkyy esimerkiksi siinä, että Volkova ei ole vielä kyennyt aloittamaan mitään liikuntaharrastusta.

– Olen yrittänyt käydä kuntosalilla ja lenkillä, mutta psyykkisesti en ole valmis urheilemaan, Volkova kertoo.

– Olen kuullut, että tämä on aika tavallista huippu-urheilun loppuessa. Annan nyt itselleni aikaa.

Täysin liikkumatta Volkova ei ole, sillä valmentajana hän toki näyttää monia liikkeitä.

– Kyllä jalka edelleen salilla nousee, mutta huomaan selviä muutoksia kehossani. Lihakset ovat lähteneet. Itsetuntoon sillä on vaikutusta, Volkova tunnustaa.

Uuden minäkuvan rakentaminen ottaa aikaa.

– Voimistelu on kasvattanut minut. Nyt on ollut mietittävä ihan uudelleen, kuka minä olen, kun en ole enää voimistelija, Volkova sanoo.

Paljon muutakin uutta on ollut koettavana.

– Urheilija elää omassa kuplassaan. Minulla on alkanut nyt ihan uusi elämä. Koen asioita, joita muut ovat kokeneet jo nuorempana, Volkova kertoo.

Katumusta Volkova ei tunne. Hän ei kadu sen enempää nuoruutensa pyhittämistä urheilulle kuin uransa lopettamista vain 19-vuotiaana.

– Mitään ei jäänyt hampaankoloon, kun olympiakisatkin menivät hyvin. En kadu myöskään sitä, että annoin urheilulle niin paljon. Matka on ollut hieno, Volkova sanoo.

Uralta karttuneita oppeja Volkova haluaa jakaa valmentamilleen nuorille. Tiukaksi valmentajaksi itseään kuvaileva Volkova korostaa, että vaativa taitolaji vaatii omistautumista, joka syntyy rakkaudesta lajiin.

– Se on tärkeintä. Rytminen on rankka laji, jota ei jaksa, ellei sitä rakasta. Siksi koen, että valmentajana nuorten motivointi on tärkeää. Pakottamalla ei saa aikaan mitään.

Vaikka Volkova ei näe itseään tulevaisuudessa kokopäivätoimisena valmentajana, ura urheilun parissa kiinnostaa esimerkiksi urheiluhallinnon puolella.

–  Varmaan valmentamistakin jossain muodossa jatkan, hän ennustaa.

Lopettaminen oikeaan aikaan

Maria Vesterinen

Syyskuun alussa voimisteltuja rytmisen MM-kisoja Katja Volkova seurasi mielenkiinnolla. Samalla hän arvioi lopettaneensa oman voimistelu-uransa oikeaan aikaan.

Aina olympiakisojen jälkeen lajin sääntöjä muokataan, ja uusilla säännöillä voimistellaan seuraavat neljä vuotta. Tällä kertaa uudistus ei olisi ollut voimistelija-Volkovalle mieleinen.

– Uusien sääntöjen myötä lajista on tullut sirkusmaisempi. Temput välineillä korostuvat. Itse olin vanhan tyylin voimistelija. Siinä mielessä lopetin hyvään aikaan, hän arvioi.

– Kisoja katsoessani mietin toki, että olisin voinut olla siellä. Mutta samalla mietin, olisinko enää onnistunut.

Suomea Italian MM-kisoissa edustivat yksilöissä Jouki Tikkanen ja Rebecca Gergalo. Heiltä kisat eivät sujuneet toivotusti, sillä kokenut Tikkanen oli neliottelussa 43:s ja ensikertalainen Gergalo 45:s.

– Virheet kostautuivat, Volkova kommentoi.

Suomen joukkue sen sijaan pärjäsi hienosti ja oli 11:s. Volkova näkee lajin tulevaisuuden hyvänä.

– Jossain maassa on katastrofi, jos yksi lopettaa. Meillä ei, vaikka pieni maa olemmekin. Täällä on hyviä nuoria. Ja hatunnosto Joukille, joka jaksaa jatkaa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.