Tyyli

Ruokailuväline taipuu kaulaan, rintaan ja ranteeseen

Tyyli | Turun Sanomat 4.2.2010 01:29 |

Vanhoista haarukoista, lusikoista ja kakkulapioista saa pienellä mielikuvituksella aikaan yksilöllisiä koruja. Kirpputoreilta ja antiikkimarkkinoilta löytöjä tekevä pöytyäläinen Eija Ilola vääntää ruokailuvälineistä lähes mitä tahansa, ja työvälineeksi riittävät pelkät tongit ja sivuleikkuri.

– Ensin puhdistan välineet kauttaaltaan. Sen jälkeen tarvitsee vain muotoilla haluttu koru. Pienemmät jutut pystyy hyvin tekemään itse, mutta esimerkiksi vahvemmissa haarukoista tehdyissä rannerenkaissa tarvitsen sepän apua, Ilola selittää.

Haarukasta pystyy rannekorun lisäksi tekemään vaikka rintakorun, lusikoiden pitkistä päistä saa muotoiltua hakaset vaatteita varten. Lusikoiden pyöreät päät käyvät hyvin siroiksi korvakoruiksi, ja kakkien pienempien ruokailuvälineiden varret voi taivutella sormuksen muotoon.

– Sormus on näistä vaikein tehdä, sillä tasaisen ympyrän tekeminen on melko hankalaa. Katseenkiinnittäjiksi voi liimata vaikka vanhasta käyttämättömästä korusta peräisin olevia helmiä ja muita pieniä yksityiskohtia, Ilola vinkkaa.

Yksi Ilolan ideoima tuote on vanhoista marttanukeista tehdyt riipukset ja rintaneulat. Niissä nukenpää on liimattu vaikka kakkulapioon tai isoon lusikkaan. Korut ovat olleet hitti messuja ja markkinoita kierrellessä.

– Tämä on minulle ennen kaikkea harrastus ja teen tätä ihan omaksi ilokseni. Tienaamaan tällä ei pysty, sillä menot ovat kyllä suuremmat kuin tulot. Aina kirppikselle astuessani oikeastaan vähän toivonkin, etten vain löytäisi mitään kivaa ostettavaa, Ilola hymyilee.

Pöytyä

VIVI WIHANTO,

TSTV - Uusimmat