Tiede

Puuhelmiä Sansibarin kartalle

Tiede | Turun Sanomat 16.9.2012 03:00 |

Itä-Afrikan maustesaarena tunnettu Sansibar kiehtoo Turun yliopiston tutkijoita. Jo lähes kymmenen vuoden ajan jatkunut tutkimus etsii keinoja, joilla Sansibarin saarten metsäkatoa voitaisiin ehkäistä.

Ensi viikolla tohtoriksi väittelevä Nora Fagerholm Turun yliopistosta on tehnyt lähes 400 haastattelua, joissa selvitetään asukkaiden suhdetta ympäröivään maisemaan. Puuhelmin merkityt ilmakuvat antavat tietoa muun muassa siitä, missä ihmisten pellot sijaitsevat, mistä kerätään polttopuita ja missä ovat perinteiset pyhät paikat.

Suomen Akatemian rahoittamaa Sansibar-tutkimusta johtaa dosentti Niina Käyhkö.

– Ihmisten ja luonnon vuorovaikutusta analysoimalla voidaan löytää kestävämpiä ratkaisuja metsien käyttöön ja suojeluun, hän korostaa.

Nopeakiertoinen kaskeaminen ja monet muut maankäytön muutokset uhkaavat Sansibarin metsiä. Metsien häviäminen puolestaan kiihdyttää ilmastonmuutosta ja luo lisää köyhyyttä.

Tutkijat uskovat, että metsien kestävä käyttö on mahdollista vain, jos ensin selvitetään, millä alueilla metsät erityisesti häviävät ja miten paikallisten asukkaiden toiminta vaikuttaa metsäkatoon.

LISÄÄ AIHEESTA TIEDESIVULLA SUNNUNTAINA 16.9.

TSTV - Uusimmat