Tiede

Kalasta tehoja biovoimalaan

Tiede | Turun Sanomat 2.9.2012 03:01 |

Kalajätteen avulla voidaan tehostaa biokaasun tuotantoa merkittävästi. Turun ammattikorkeakoulun Susbio-hankkeessa on huomattu, että jo pieni määrä roskakalasta tehtyä ravinneliuosta parantaa biokaasuvoimalan toimintaa.

Energiakäyttöön kelpaavaa metaania saadaan Turun Kakolan jätevedenpuhdistamon lietteestä. Lietteeseen on tutkimuksessa lisätty käsiteltyä kalaa, ja tutkijat ovat mitanneet, kuinka tehokkaasti metaania syntyy.

– Kun syötteessä on viisi prosenttia hapotettua kalaa, kaasun tuotto kaksinkertaistuu, projektipäällikkö Juha Nurmio Turun ammattikorkeakoulusta kertoo.

Hankkeen tutkimustuloksista toivotaan hyötyjä alueen teollisuudelle.

Biokaasun tutkimus on kolmevuotinen hanke, jossa on tarkoitus kokeilla eri tapoja tehostaa biokaasun tuotantoa. Hankkeen EU-rahoitus loppuu ensi vuonna, mutta biokaasun tutkimusta todennäköisesti jatketaan ammattikorkeakoulussa.

– Tutkittavaa ja testattavaa riittää, Nurmio sanoo.

Susbio-hankkeen kotisivut

Yleisö pääsee tutustumaan Susbio-hankkeeseen ja koevoimalaan torstaina 27. syyskuuta. Kierros pidetään kello 13–15, ja se alkaa Turun ammattikorkeakoulun Lemminkäisenkadun kampukselta. Ennakkoilmoittautumisia kaivataan viimeistään 20.9. sähköpostitse anna.tuomi (at) turkuamk.fi tai numeroon 040 355 0359.

LISÄÄ AIHEESTA TIEDESIVULLA SUNNUNTAINA 2. SYYSKUUTA

TSTV - Uusimmat