Terveys

Musiikkilääkäreitä tarvitaan lisää

Terveys | Turun Sanomat 10.4.2012 03:31 |

Suomessa aloitettiin vuonna 2004 ensimmäisenä maailmassa erikoistumiskoulutus musiikkilääketieteeseen. Kahden vuoden mittaisessa koulutusohjelmassa erikoislääkäri voi hankkia musiikkilääketieteen erityispätevyyden.

Musiikkilääkäreitä on maassamme nyt 16 ja uusia tulee vuosittain 1–2.

– Lisää kuitenkin tarvitaan. Esimerkiksi urheilulääketieteellä on pidemmät tieteelliset ja käytännölliset perinteet ja huomattavasti enemmän osaajia, vaikka sekä urheilun että musiikin ammattilaisia ja harrastajia on paljon, sanoo musiikkilääkäri Miikka Peltomaa.

Pelkästään muusikoiden hoitoon keskittyneet klinikat ovat yleistyneet maailmalla viime vuosina. Urheilijoiden tavoin myös muusikot saattavat tarvita hoitorinkiä, joka koostuu monen alan ammattilaisista: lääkäreistä, fysioterapeuteista, psykologeista ja soitonopettajista.

Peltomaan mukaan terveysongelmista kärsivät muusikot eivät aina luota avun saamiseen.

– Muusikko on melkein poikkeuksetta hyvin sitoutunut työhönsä ja voi pelätä, että hänelle tarjotaan vaivan hoidoksi vain sairauslomaa. Tähän haasteeseen musiikkilääketiede pyrkii vastaamaan tarjoamalla hyvää asiantuntemusta muusikon usein hyvin erikoislaatuisiin terveysongelmiin.

Muusikkojen työterveyshuoltoa Peltomaa pitää yhä varsin vaihtelevana.

– Huolestuttavin tilanne on heillä, joilla ei ole vakituista työnantajaa. Heillä ei ole myöskään säännöllistä työterveyshuoltoa tai ketään, joka kantaisi vastuuta esimerkiksi ennaltaehkäisevästä työterveyshuollosta.

TSTV - uusimmat