Sunnuntai 1.5.2016Vappu, ValpuriVappu

Langaton lääketiede valjastaa
teknologian terveyden vartijaksi

PDF k321338
PDF k321338

Ihmisen ja koneen välillä oli ennen selvä ero, mutta jo jonkin aikaa kehoomme on voitu asentaa erilaisia keinotekoisia osia; sydämentahdistajia, tekoniveliä, kipupumppuja.

Nyt uudenlaisen terveydenhuollon ja farmasian kynnyksellä terveydenhuollon palvelukseen astuvat kaikki ne digitaalisen sähköisen maailman ja mikroelektroniikan välineet, joihin olemme jo vuosia totutelleet muualla arkielämässämme kännyköistä ja internetin käytöstä lähtien.

Langaton lääketiede on osa vuosituhannen vaihteessa alkunsa saanutta telelääketiedettä ja elektronista eli e-terveydenhuoltoa, jonka tunnetuimpia tunnusmerkkejä ovat tähän asti olleet surullisenkuuluisat sähköiset potilastietojärjestelmät ja erilaisten tutkimustulosten analysoinnit informaatio- ja tietotekniikkaa hyödyntäen tutkimuspaikkojen ulkopuolella.

Langattoman lääketieteen ja farmasian alalla raportoitiin äskettäin Vancouverissa pidetyssä tiedekokouksessa kahdesta merkittävästä läpimurrosta.

Näistä ensimmäisessä Massachusettsin teknillisen instituutin eli MIT:n tutkijat testasivat onnistuneesti kaukosäädettävää ja ohjelmoitavaa ihonalaista mikrolääkitystä osteoporoosista kärsivillä potilailla.

Toisessa kokeessa tutkijat keräsivät mikrosirun avulla tietoa potilaan lääkityksen onnistumisesta: potilaan kehosta saatiin lähetetyksi sensorin avulla lääketieteellistä informaatiota langattomasti suoraan sekä häntä hoitavan terveydenhuollon ammattilaisen että omaisen kännykkään.

Molemmat läpimurrot ovat osa laajempaa lääketieteen vallankumousta, joka on leviämässä alalle muun muassa langattomien laitteiden alati jatkuvan minityriatisoinnin ansiosta. Laitteet pienenevät pienenemistään, minkä seurauksena niitä on mahdollista asentaa ihmisen elimistöön.

Alan johtaviin visionääreihin ja pioneereihin lukeutuva amerikkalainen sydänspesialisti ja perinnöllisyystutkija Eric Topol Kalifornian San Diegosta vertaa langattoman lääketieteen läpimurtoa jopa viime vuonna käynnistyneeseen arabikevääseen.

Nokian yhteiskuntasuhdejohtajan Esko Ahon mielestä Suomella voisi olla mahdollisuus nousta johtavaksi, uutta terveydenhuoltoalan teknologiaa hyödyntäväksi ja vieväksi osaajaksi.

Kaikki ihmisen fyysiseen hyvinvointiin liittyvä tieto on Ahon mukaan mahdollista kerätä mobiiliteknologian avulla ja se on yhdistettävissä terveydenhuoltoon.

Vielä parisen vuotta sitten Eric Topol piti esitelmässään langatonta lääketiedettä eräänlaisena ”mustana joutsenena” eli ilmiönä, jota emme osaa ennustaa, mutta jolla on valtava vaikutus niin innovaatioihin kuin meihin ihmisiinkin.

Nyt hän puhuu edesmennyttä itävaltalaista taloustieteilijää Joseph Schumpetersia mukaillen jo ”lääketieteen luovasta tuhosta”. Siinä vanhat tavat tehdä asioita väistyvät, kun uudet nousevat ”portinvartijoiden” vastustelusta huolimatta niiden tilalle.

Muutoksen ja langattoman lääketieteen aika on tuloillaan juuri nyt: maailmassa on liki viisi miljardia kännykän käyttäjää, 3G-laajakaista, alati leviävä internet, älypuhelimet ja mikrokokoiset tunnisteet ja varoittimet.

Lääketieteestä ja farmasiasta tulee Eric Topolin mukaan tämän ”luovan tuhon” myötä entistä demokraattisempaa ja yksilöllisempää, kun nykyisen tietämyksen ja diagnosoinnin rinnalle otetaan yhdeksi lähtökohdaksi myös jokaisen ihmisen perimä.

Henkilökohtaisen ja helposti toteutettavan DNA-analyysin lisäksi ihmisen yksilöllinen mittaaminen ulottuu jatkossa kalorien, askelien ja sydämen sykkeen lisäksi lähes kaikille elämän osa-alueille unesta mielialaan ja kipuun vuorokaudet läpeensä.

Eric Topolin mukaan tietopohjainen ja langaton terveysvallankumous lupaa meille parempaa elämänlaatua, mutta sen sudenkuoppana voi pitää mahdollista orwellilaista ulottuvuutta, missä huolenpidon kohteeksi nouseekin virtuaalinen potilas sen sijaan, että kohdattaisiin verta ja lihaa oleva ihminen itse.

Niinpä homo digituksen langattoman lääketieteen vetureiksi tarvitaan nykyisellään ennen muuta myös potilaita. Näin siksi, että digitaalisen lääketieteen natiiveja, siihen luonnostaan kasvaneita terveyden ammattilaisia, ei ole Topolin mukaan vielä riittävästi eikä mullistusta ole terveydenhuollon koulutuksessakaan toistaiseksi vielä täysin ymmärretty ja hyväksytty.

Topol listaa kymmenen tunnettua sairautta, joihin langatonta lääketiedettä voidaan tulevaisuudessa helposti soveltaa.

Alzheimeria sairastavien tärkeitä elintoimintoja, aktiivisuutta ja tasapainoa voidaan tarkkailla ja hoitaa. Astmasta kärsivien hengitystä ja ilmanlaatua voidaan monitoroida ja parantaa.

Depression lääkityksen noudattamista tarkkaillaan ja potilaan aktiivisuutta ja kommunikaatiota seurataan. Diabetespotilaiden verensokeria ja hemoglobiinia voidaan mitata ja tarkkailla langattomasti. Rintasyöpää voidaan seuloa henkilökohtaisilla ultraäänilaitteilla ja digitaalista kuvaa voidaan lähettää lääkärille ilman mammografista seulontaa.

Keuhkoahtautumataudissa voidaan mitata potilaan hapensaantikykyä ja ilmanlaatua. Verenpainetta voidaan mitata ja tautia voidaan lääkitä langattomasti. Sydänpotilaiden kardiologista painetta, verenpainetta, verta ja ruumiinpainoa seurataan langattomasti.

Ylipainoisilla voidaan mitata langattomasti kaloreita, painoa ja liikkumista. Nukkumis- ja unihäiriöitä tarkkaillaan sensoreiden avulla reaaliajassa yön joka hetki ja unen eri vaiheissa.

JARMO WALLENIUS, Vancouver

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.