Perjantai 6.5.2016Ylermi

Ravinnolla on suuri vaikutus terveyteemme

TS/
TS/

• Richard Béliveau ja Denis Gingras: Ruokavalio ja syöpä. Syövän ehkäisy ja hoito ravinnon avulla. Suomentanut Kirsi Kinnunen. Otava 2007. 214 s.

• Leena Hausbrandt ja Varpu Tavi: Nainen parasta vuosikertaa. Teos 2007. 207 s.

Ravinnolla on suuri merkitys hyvinvoinnillemme ja terveydellemme. Sitä ei kukaan kiistä. Eri asia on, voidaanko ravinnolla esimerkiksi ehkäistä syöpää tai muita sairauksia.

Yleisesti tunnustetaan, että ruokavalio vaikuttaa moniin syöpiin. Arvioidaan, että jopa 30 prosenttia syövistä liittyy jotenkin siihen, mitä me syömme. Saman verran syöpää aiheuttaa tupakointi.

Esimerkkejä on useita. Esimerkiksi eturauhassyövän esiintyvyys japanilaisessa väestössä on vähäisempää kuin länsimaissa. Miksi? Sitä ei tiedetä. Kaksostutkimus osoittaa, että toinen kaksosista muuttaa läntiseen kulttuuriin ja ruokaperinteen pariin, niin hänellä on suurempi riski saada eturauhassyöpä kuin kotimaahan jääneellä kaksosveljellä.

Toisaalta solutasolla muutoksia on huomattavan suurella osalla ihmisistä, mutta taudiksi saakka puhkeaa vain osa. Syytä tähän ei tiedetä.

Mutta miten ruoka sitten vaikuttaa syövän syntyyn tai miten ruokavaliolla voidaan ehkäistä tai parantaa syöpää? Näihin kysymyksiin ei löydy yksiselitteistä vastausta, vaan asiasta on kirjoitettu lukuisia teoksia. Osa perustuu tutkimuksiin, osa uskomuksiin.

Yhä enemmän tiedetään ruoan vaikutuksesta. Ravinnosta saamme monia elimistölle välttämättömiä rakennusaineita. Niiden puutos saattaa johtaa elimistön tasapainon horjumiseen ja terveyden pettämiseen. Samoin voi käydä, jos saamme elimistöön kyseisiä aineita liikaa tai aineita, jotka eivät meille lainkaan sovi.

Vaikutusmekanismia ei vielä tunneta

Vielä ei tiedetä, miten ruoka vaikuttaa. Sen vaikutus alkaa jo solutasolta.   Osa ravinnosta pitää sisällään aineita, joilla tiedetään olevan syöpää torjuvia ominaisuuksia. Mutta miten nämä biomolekyylit toimivat, on vielä pitkälti hämärän peitossa.

Ruokavalio ja syöpä teoksen kirjoittajat ovat molemmat syöpätutkijoita. Richard Béliveau on muun muassa kanadalaisen Quebeckin yliopiston syöpätutkimuksen ja biokemian professori sekä Hôpital Sainte-Justine -sairaalan veri- ja syöpätautien osaston molekyylilääketieteen laboratorion johtaja. Denis Gingras toimii samassa laboratoriossa syöpätutkijana.

Kanadalaisten kirja on hyvin perinpohjainen kuvaus ravinnon merkityksestä ja vaikutusmekanismeista. Se on runsaasti ja värikkäästi kuvitettu tietopaketti, joka joko vahvistaa omia käsityksiä tai asettaa uusia kysymyksiä.

Joka tapauksessa hyvä ruokavalio ei ole pahasta kenellekään. Mutta ehkäiseekö se syöpää, jää jokaisen itsensä ratkaistavaksi. Huolimatta oikeasta ravinnosta moni sairastuu.

Pehmeämmät hoidot

Leena Hausbrandt on Saksassa koulutuksensa saanut lääketieteen tohtori, joka on erikoistunut naisten- ja sisätauteihin. Varpu Tavi on vapaa toimittaja, joka on kirjoittanut useita teoksia hiilihydraattitietoisesta ruokavaliosta.

Toisin kuin Saksassa, Suomessa ei vaihtoehtoinen lääketiede ole saanut jalansijaa koululääketieteen rinnalla.

Hausbrandt (syntynyt 1956) ja Tavi (1957) ovat kirjassaan Nainen parasta vuosikertaa keskittyneet naisten vaihdevuosiin ja sen mukanaan tuomiin ongelmiin sekä niiden hoitoon.

He korostavat vaihdevuosien olevan luonnollinen osa naisen elämänkaarta. Ne mullistavat monessa mielessä naisen elämää. Samoihin aikoihin saattaa sisältyä myös muutoksia kotioloissa, kun lapset lähtevät, se vaikuttaa parisuhteeseen ja työelämässäkin nainen voi kokea paineita.

Koululääketiede haluaa hoitaa kirjoittajien mielestä niitä kuin sairauksia. He korostavat myös naisen vapautta itse päättää hoidostaan. On tilanteita, jossa lääketieteen apua tarvitaan, eivätkä he sen ansioita kiistä. Mutta liian helposti oireita hoidetaan synteettisillä hormonituotteilla, joiden pitäisi olla vasta toiseksi viimeinen keino ennen kohdun tai munasarjojen kirurgista poistamista. He käyttäisivät mieluummin luonnonmukaisia hormonihoitoja.

Hausbrandtin ja Tavin mukaan ruokavaliolla ja liikunnalla voidaan saada myönteisiä asioita aikaan. He korostavat hiilihydraattitietoisen ravinnon merkitystä eli tärkkelyksen liiallista nauttimista. He antavat myös käytännön esimerkiksi kuumien aaltojen hoitamiseksi tai stressin ennalta ehkäisemiseksi. He painottavat tieteellisen tiedon lisäksi myös naisen oman kokemusperäisen tiedon merkitystä.

Kirjoittajat haluavat antaa naisille eväitä valistuneen ja itsenäisten valintojen tekemiselle. Samalla se on vastalause auktoriteettiuskolle ja markkinamiehille, jotka puhuvat vaihdevuosien lääketieteellistämiselle.

TIMO MOBERG

TS/
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.