Ruoka

Kokkailua kameroiden edessä

Ruoka | Turun Sanomat 23.8.2012 03:31 |

Naantalissa asuva 12-vuotias Ida O’Mahoney ei pelkää tarttua ruokaan liittyviin haasteisiin. Sen huomaa esimerkiksi tytön työskentelystä keittiössä: raaka-aineiden ja työvälineiden käsittely sekä reseptien muokkaaminen ovat tälle kokille tuttuja juttuja.

Televisiossa parhaillaan pyörivässä Junior Masterchefissa tuomarit itse tehdyillä pestoravioleillaan hurmannut tyttö osallistui innolla myös Turun Sanomien antamaan ruokahaasteeseen. Tehtävänantona oli koululaisille sopivat helpot ja nopeat välipalat.

– Miettimisen jälkeen päädyin omelettiin, marjasmoothieen ja mutakakkuun. Nämä ovat kaikki nopeita ja lapsille sopivia. Lisäksi reseptejä voi muunnella sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään, Ida perustelee valintojaan.

Irlannissa lapsuutensa viettänyt Ida innostui ruoanlaitosta jo pikkutyttönä. Ensimmäiset leivonnaisensa hän teki jo 5-vuotiaana, ja parisen vuotta sitten mukaan tulivat suolaiset ruokalajit. Vinkkejä kokkaamiseen tyttö on etsinyt keittokirjoista ja internetistä.

– Tekeminen ei ole tuntunut koskaan vaikealta, sillä hyviä reseptejä on helppo seurata. Nykyään saatan jo muokata reseptejä oman mieleni mukaan. Pastat ovat lempiruokaani, ja teen ne aina alusta asti itse, muutama vuosi sitten pastakoneen lahjaksi saanut kokki kertoo.

Pastan lisäksi Ida tekee mielellään herkkuja suklaasta. Myös jäätelö valmistuu itse tekemällä, eikä sen tekemiseen välttämättä tarvita edes jäätelökonetta.

– Suklaata ja jätskiä on kiva tehdä, mutta tietenkin myös syödä. Voisin leipoa vaikka joka päivä, mutta koulun ja läksyjen takia aika ei vain millään riitä.

Junior Masterchef on ollut pienestä tytöstä asti ruoanlaittoa rakastaneen Idan unelma jo pitkään. Kun ohjelman suomalaiseen versioon haettiin keväällä osallistujia, lähtivät paperit eteenpäin sen enempää miettimättä.

– En voinut pysäyttää Idaa, sillä hänellä oli alusta asti vahva tahto ohjelmaan hakemisesta. Eikä estäminen toisaalta käynyt edes mielessäkään. Mielestäni on ihanaa, että Ida on innostunut ruoanlaitosta, nuoren lupauksen äiti Anna O’Mahoney toteaa.

Vanhemmat ovat antaneet hiljalleen lapselleen vapauksia toimia keittiössä itsenäisesti.

– Jos lapsi on kiinnostunut ruoasta ja sen tekemisestä, kannattaa antaa hänelle rohkeasti vapaat kädet. Ei kannata turhaan pelätä lapsen touhuamista keittiössä.

Myös Ida kannustaa muita lapsia ja nuoria tarttumaan kauhan varteen.

– Pidä hauskaa ja kokeile kaikkea. Ei se ole niin vaarallista, jos jokin menee välillä pieleen tai epäonnistuu. Virheistä oppii aina.

Naantalilainen nuori kokkilupaus aloitti vasta seitsemännen luokan, joten tulevaisuudensuunnitelmat ovat tytöllä vielä epävarmoja. Esiintyminen tuntuu kivalta ja työ televisiossakin kiinnostaisi.

– Vielä on kuitenkin liian aikaista sanoa. Unelmani olisi, että saisin jatkaa elämääni ruoan parissa. Syödä hyvin, tehdä erilaisia ruokia, matkailla ja tutustua erilaisiin ruokakulttuureihin.

Junior Masterchef Nelosella sunnuntaisin klo 20.

Helppo ja

herkullinen omeletti

(yhdelle)

öljyä

2 kananmunaa

1 rkl maitoa

ripaus suolaa ja pippuria

(1 tl jauhoja)

parmesan-juustoa

Täyte

2 lehtikaalinlehteä

ryöpättynä

5 kirsikkatomaattia

puolitettuina ja paistettuna

1 rkl fetajuustoa

tuoreita tai kuivattuja yrttejä (esimerkiksi basilikaa ja

timjamia)

1 keitetty peruna

suolaa ja pippuria

papuja

Kuumenna vähän öljyä pannulla. Vatkaa kananmunat, maito, suola, pippuri ja halutessasi jauhot ja kaada seos pannulle.

Odota kunnes seos asettuu ja raasta parmesan-juusto pinnalle.

Lisää omeletin toiselle puolikkaalle ryöpätty lehtikaali, paistetut tomaatinpuolikkaat, fetajuusto, basilika ja timjami. Lohko keitetty peruna pieneksi ja lisää mukaan. Mausta suolalla ja pippurilla.

Käännä omeletti puoliympyrän muotoon ja tarjoa esimerkiksi papujen kanssa. Raasta lopuksi päälle parmesan-juustoa.

Huom! Omeletin voit täyttää oikeastaan millä tahansa mitä kaapista löytyy tai mistä pidät!

Suussasulava
mutakakku

(kuudelle)

2 kananmunaa

2 dl sokeria

100 g voita

1 dl jauhoja

1 tl vaniljasokeria

¾ dl siivilöityä kaakaota

tomusokeria ja marjoja koristeluun

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata voi ja kääntele se varovasti muna-sokeriseoksen joukkoon.

Sekoita kulhossa yhteen kaakao, jauhot ja vaniljasokeri ja kääntele seos varovasti muna-sokeriseoksen joukkoon. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja laita uuniin paistumaan 24–30 minuutiksi riippuen uunin tehosta.

Koristele tomusokerilla ja tuoreilla marjoilla ennen tarjoilua.

Kesäisen
raikas marjasmoothie

(kahdelle)

1 banaani

3 rkl turkkilaista jogurttia

n. 2 dl erilaisia marjoja
(esimerkiksi viinimarjoja
ja vadelmia)

2 rkl maitoa

maun mukaan sokeria

minttua koristeeksi

Pilko banaanit kuutioiksi. Laita tehosekoittimeen kaikki aineet ja soseuta tasaiseksi.

Annostele smoothie laseihin. Koristele kokonaisilla marjoilla ja esimerkiksi mintunoksalla ja nauti.

Smoothien tekemisessä vain taivas on rajanasi. Tässä ei ole sääntöjä vaan kokeile kaikkea rohkeasti, niin minäkin teen!

VIVI WIHANTO

TSTV - uusimmat