Ruoka

Helpot ja hauskat herkkutikut

Ruoka | Turun Sanomat 9.8.2012 08:24 |

Tikun nokkaan pujotetut, suupalan kokoiset herkut ovat hauskaa tarjottavaa. Yhden ison palan sijaan voi ottaa monta pientä – ensin yhden jokaista laatua ja sitten vielä lisää...

Tikkuherkkubuumin aloittivat cake popsit eli kakkutikkarit, sitten tulivat cookie popsit, keksitikkarit. Nyt tikkuihin pujotetaan melkein mitä tahansa suolaista tai makeaa tarjottavaa: pieniä piiraita, pikkuisia pullia, vaahtokarkkeja, suklaaseen kastettuja hedelmäpaloja ja niin edelleen.

Netistä löytyy valtava määrä ideoita tikutteluun, ja alkuun pääsee helposti ja nopeasti. Nämä tarjottavat syntyvät aineista, joita kotoa löytyy melkein aina: keksitikkareihin tarvitaan vain keksejä, tuorejuustoa ja suklaata, leipätikkareihin taas leipää, tuorejuustoa ja yrttejä. Monitoimikone surauttaa massan valmiiksi hetkessä ja palloja osaa pyöritellä kuka tahansa. Luovuutensa voi päästää irti koristeluvaiheessa.

Modernit ”tikkupullat” ja pikkuiset piiraat on helppo tehdä pakastealtaasta löytyvistä valmistaikinoista – viitseliäs toki leipoo taikinat itse. Näitä pieniä leivonnaisia paistaessa kannattaa tarkkailla uunia, sillä kypsymisaika on melko lyhyt. Kannattaa myös varmistaa, kestävätkö tikut uunia.

Niin, ne tikut. Niiden hankkiminen onkin tikkuherkkujen tekemisessä se suurin haaste. Turun keskustassa niitä myyvät ainakin keittiötavaraan erikoistuneet Idelli ja Moderno, lisäksi tikkuja voi tilata monista leivontaan keskittyneestä nettikaupoista. Nopea ja edullinen ratkaisu on lyhentää marketeista löytyviä puisia varrastikkuja ja käyttää niitä. Lisäilmettä tarjottaviin saa jos koristelee tikut nauhoin, rusetein tai teipein.

HELI NIEMINEN

Tikkupiiraat

(14–16 kpl)

1 pakastemurotaikinalevy (200 g)

makeaa (vadelma)hilloa

tikkuja

muna

koristeluun tomusokeria

Sulata murotaikinalevy pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli sitä leivinpaperin päällä ohuemmaksi. Ota pyöreällä, noin viisi senttiä halkaisijaltaan olevalla muotilla (tai esim. snapsilasilla) taikinasta paloja. Asettele puolet taikinakiekoista uunipellille, leivinpaperin päälle, paperin vastakkaisiin laitoihin. Näin tikuille jää tilaa pellin keskiosaan.

Käytä piiraisiin makeaa hilloa, sillä sitä tulee vain pieni määrä, noin puoli teelusikallista. Laita hilloa taikinakiekolle ja aseta päälle tikku kevyesti painaen. Näin saat ”tikkarin”. Laita samanlainen taikinakiekko kanneksi päälle, ja nipistä reunat kiinni esimerkiksi pikkuhaarukalla painellen.

Voitele tikkupiiraat munalla ja paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Älä liikuttele piiraita kuumina, vaan anna niiden jäähtyä pellillä, muuten tikut voivat lähteä irti. Koristele halutessasi tomusokerilla.

Tikkupullat

(16–18 kpl)

2 levyä pakastepullataikinaa (n. 200 g)

voita, sokeria, kanelia

cocktail-tikkuja

tikkuja

muna

koristeluun tomusokerikuorrutetta

Sulata ja kohota pullataikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä levyille pehmeää voita, sokeria ja kanelia. Leikkaa levyt poikkisuuntaan ohuiksi, noin parin sentin levyisiksi nauhoiksi terävällä veitsellä. Kierrä nauhat rulliksi ja sulje cocktail-tikuilla. Laita rullat uunipellille leivinpaperin päälle ja voitele munalla.

Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Kun pullat ovat jäähtyneet, vaihda cocktail-tikkujen tilalle tikkaritikut. (Voit laittaa ne jo ennen paistamista, mutta pullista valuva voi-sokeriseos sotkee ne helposti.)

Halutessasi koristele pullat ennen tarjoilua tomusokerikuorrutteella. Sekoita kulhossa desi tomusokeria, vähän vaniljasokeria ja teelusikallinen maitoa, lisää tarvittaessa maitoa vähän kerrallaan. Kuorrute saa olla jäykkää. Valuta sitä pikkulusikalla pullien päälle.

Keksitikkarit

(14–16 kpl)

1 pkt täytekeksejä, esim. Domino minttu

100 g maustamatonta tuorejuustoa

tikkuja

kuorrutukseen 200 g suklaata

Hienonna keksit monitoimikoneessa. Lisää joukkoon tuorejuusto ja pyöräytä tasaiseksi massaksi. Anna massan jäähtyä jääkaapissa puolisen tuntia. Pyörittele pienehköiksi palloiksi, paina tikut kiinni pulliin ja laita ne lautaselle, jääkaappiin kovettumaan noin tunniksi. Keksitikkarit pysyvät tikun nokassa paremmin kiinni, jos tikkujen päät kastaa ensin sulaan suklaaseen.

Kuorrutukseen voi käyttää tummaa tai valkoista suklaata tai esimerkiksi Candy melts –nappeja, joita saa useissa väreissä. Sulata kuorrutussuklaa max. 30 sekunnin pätkissä mikrossa, sekoita hyvin välillä.

Paras astia on kuorrutukseen kapeahko lasi tai kuppi. Kasta yksi tikkari kerrallaan suklaaseen ja pyörittele sitä suklaassa. Nosta kuivumaan. Jos tikkarin tikut ovat tarpeeksi pitkiä, kuivatustelineeksi riittää muki, johon tikkareita voi laittaa ristikkäin nojaamaan reunoihin. Tikkareita voi painaa kuivumaan myös esimerkiksi styroxiin tai kukille tarkoitettuun oasis-sieneen.

Märän suklaakuorrutteen päälle voi ripotella strösseleitä tai pähkinärouhetta, kuivuneen tikkarin pintaan taas voi tehdä eri värisellä suklaalla haluamiaan kuvioita.

Leipätikkarit

(10–12 kpl)

4 siivua (kaura)paahtoleipää (yht. 80 g)

100 g katkaraputuorejuustoa

50 g maustamatonta tuorejuustoa

mustapippuria

tuoretta tilliä

tikkuja

Hienonna leipä monitoimikoneessa. Lisää joukkoon tuorejuustot, ripaus pippuria ja hienonnettua tilliä. Pyöräytä massaksi. Anna kovettua jääkaapissa ja pyöritä palloiksi. Hienonna leikkuulaudalle tuoretta tilliä ja pyörittele pallot siinä. Lisää tikut ja asettele tarjoiluvadille. Laita jääkaappiin kovettumaan.

Tikkupiiraat kätkevät sisäänsä hilloa.

Tikkupullat koristellaan tomusokerikuorrutteella.

Tikkuihin voi tehdä myös suolaisen version käyttämällä leipää ja tuorejuustoa.

Tikkupiiraat kätkevät sisäänsä hilloa.

Keksitikkarit valmistuvat nopeasti tehosekoitinta apuna käyttäen.

Kokeile myös näitä

Käytä katkaraputuorejuuston tilalla vuohenjuustoa ja lisää vähän maustamattoman tuorejuuston määrää. Mausta mustapippurilla ja tilkalla hunajaa. Pyörittele esimerkiksi tuoreessa oreganossa.

Vaihda paahtoleivän tilalle vastaava määrä saaristolaisleipää ja tuorejuustoksi ruohosipulituorejuusto. Mausta mustapippurilla. Pyörittele pallot hienonnetussa ruohosipulissa.

TSTV - uusimmat