Sunnuntai 22.10.2017Anja, Anita, Anniina, Anitta, Anette

Calvados on
Ahvenanmaalla Ålvados

Maarianhaminasta pohjoiseen pian Godbyn jälkeen tienviittakyltti opastaa Tjudön viinitilalle. Tilalla valmistetaan Ahvenanmaan oman viinin, Västergårdsin omenaviinin lisäksi omenaviinaa, joka on saanut ahvenanmaalaisittain nimen Ålvados.

Viina valmistetaan samalla menetelmällä kuin Normandian Calvados. Ainoa ero on, että Ålvadoksen valmistukseen käytetään tavallisia ruokaomenoita kun taas Calvados valmistuu happamammista, myös siiderin valmistukseen käytettävistä omenista.

Tjudön tila tunnetaan alunperin nimellä Vestergårds, mitä nimeä myös tilan viinit kantavat. 1600-luvulla alkanut perinteinen maanviljelys vaihtui omenanviljelyyn 1970-luvun puolivälissä ja nykyään 10 000 omenapuun tila on Suomen suurimpia. Neljätoista vuotta sitten Peter ”Bongo” Eriksson aloitti viinin ja viinan valmistuksen tilan tuotteista ja kehitti kokonaisen tuotevalikoiman: makea ja puolikuivan omenaviinin, kirisikkaviinan, omenalikööri Appleaudin, sokerijuurikasrommi Kobba Libren ja Ålvadoksen.

Nykyään tilanpidosta vastaa Bongon setä Ingmar Eriksson, joka veljenpoikansa Bongon kanssa haki oppinsa omenaviinanpolttoon Normandiasta ja kirsikkaviinanpolttoon Sveitsistä. Kolme tislauspannua on hankittu Saksasta. Tjudön viinitila on nimetty Vuoden saaristolaisviinanpolttajaksi.

Puimalarakennus palvelee ravintolana, jota voi tilata enimmillään 100 hengen ryhmille. Erikoisuutena on strutsinliha. Ravustusaikaan järjestettävissä rapujuhlissa tarjolla on tilan rapualtaissa kasvatettuja rapuja. Satunnainen matkailija voi virkistää itseään kahvilla ja omenakakulla tai Ahvenanmaan pannukakulla ja talon tarjoamalla lasillisella viiniä.

Ålvadosta tai muita väkeviä saa maistaa vain lasillisen 7 euron hintaan. Mukaan pulloa ei voi ostaa. Tätä ihmetteli varmaan myös moni Ahvenanmaan kesän suurtapahtumaan, saartenvälisiin urheilukisoihin (Island Games) tullut matkaaja kesä-heinäkuun vaihteessa. 106 euron tuliaispullon voi ostaa ainoastaan Maarianhaminan Alkosta. Ålvados-pullon tunnistaa sisään puhalletusta kauniista lasiomenasta.

Hyvä vaihtoehto myös on jatkaa matkaa aivan saaren pohjoiskärkeen, HavsViddeniin saakka ja nauttia lasillinen Ålvadosta ravintolan terassilla auringonlaskun aikaan. Länteen päin Eckeröhön matkaavat pääsevät maistamaan Ålvadosta paikallisissa suklaamakeisissa. Vanhan Posti- ja tullitalon sisäpihalla Café Lugn & Ro –kahvilassa Mercedes Urbano-Winquist jatkaa venezuelalaisäitinsä kondiittoriperinettä maustamalla osan suklaamakeisistaan Tjudön Ålvadoksella.

Opastetut kiertokäynnit Tjudön viinitilalla ilman etukäteisvarausta 16.08. saakka klo 11 ja 14.

EIJA RISTIMÄKI, Tjudö

Aloita keskustelu tästä jutusta



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.