Matkailu

Ihan täyttä pastaa?

Matkailu | Turun Sanomat 29.8.2012 03:31 |

Ystäväni on todennut muutaman Italianreissun kokemuksellaan, että italialainen ruoka on ihan täyttä pastaa. Mielipide selittyy lähinnä sillä, että hänelle on kertynyt vain ja ainoastaan huonoja kokemuksia saapasmaan keittiön antimista.

Oman kokemukseni perusteella ajattelen, että turistina on hieman tuurista kiinni, saatko Italiassa eteesi hyvää, todella hyvää vaiko täysin kelvotonta ruokaa.

Italian Rivieran ehdottomasti parhain ateria tarjottiin minulle kylässä nimeltä Finale Ligure. Se löytyi, kuinka ollakaan, meren rannalta, keskeltä kiihkeintä turistialuetta. Pienen kalaravintolan pöydät oli päällystetty punavalkoruudullisilla pöytäliinoilla. Asiakkaat olivat täysin turisteja ja päivän menu suoraan merestä.

”Kylmä kalalautanen” oli tarjoilijan vinkki, kun kysyimme ”jotain kylälle tyypillistä” ruoka-annosta. Isolle lautaselle oli aseteltu kolmella eri tavalla marinoituja sardiineja (??), mustekala- ja ravunlihasalaattia, yksi osteri sekä jauhekalapihvi.

Mamma Mia! Sitä makuelämystä ei sillä reissulla ylittänyt enää mikään.

Hyväksi kakkoseksi ylsivät Albengan antimet. Turistikorttelissa sijainneessa perheravintolassa ruokaili tällä kertaa myös paikallisia. Alkupalaksi tilasin tomaattipohjaista keittoa á la mare, ja pääateriaksi pinaatilla ja juustolla täytetyt tortelliinit.

Keitto vei mielen mennessään. Ja entäs sitten tortelliinit? Täyttä pastaa, toden totta, ja jumalaisen hyvää sellaista!

Reissulla oli vielä yksi, mikä ei koskaan pettänyt – nimittäin palapitsat. Niitä kun ahmivat turistien lisäksi myös paikalliset. Palapitsat ovat meheviä, täytteet tupituoreita, ja juuri uunista ulos nostettuja.

Vielä viimeiseksi neuvo: ota käteesi pala pitsaa ja istu jonkin kirkon edessä olevan aukion vierustalle. Katsele edessä vaeltelevia ihmisiä, ylhäällä sinertävää taivasta ja lämmittävää aurinkoa.

Se on siinä. Pala parasta Italiaa

TSTV - Uusimmat