Matkailu

Sotamuistojen D–Day -rannat

Matkailu | Turun Sanomat 8.8.2012 03:31 |

Kesäkuun kuudennen päivän vastaisena yönä vuonna 1944 käynnistyi Normandian maihinnousu. Pitkään ja yksityiskohtaisesti suunnitellun taistelun aloituspäivä kantoi nimeä D-Day. Itse operaatiota kutsuttiin Overlordiksi.

D-Daytä seuranneina kuukausina runsas 2 000 000 länsisotilasta saapui Pohjois-Ranskaan ilma- ja meriteitse. Heidän mukanaan kanaalin yli seilasi maihinnousualuksissa panssareita, ajoneuvoja ja huoltokalustoa.

Mies- sekä materiaalivoimaltaan suuren operaation tavoite oli vapauttaa Eurooppa Hitlerin vallasta.

Maihinnousurannikon D-Day –rannat tunnetaan yhä koodinimillään Sword, Juno, Gold, Omaha ja Utah. Rantalomailuunkin kelpaavat hiekat ja paikoin sisämaahan sijoittuvat taistelupaikat ulottuvat Cherbourgista Seine-joen lahdelle.

Normandian sotamuistojen luo johtavat viitoitetut auto- ja kävelyreitit. Reittien varren pikkukylissä on taivasalla nähtävillä tykkejä, panssareita, muistomerkkejä ja maihinnousualuksia.

Amerikkalaiset sotilaat nousivat maihin Omahan ja Utahin rannoille, brittiläiset ja kanadalaiset Swordille, Junolle ja Goldille. Vaativissa sääolosuhteissa alkaneen rantautumisen mahdollisti nousuvesi.

Arromanchesissa Musée du Déparquementissa on tarjolla runsaasti tietoa, esineistöä ja kuvia maihinnoususta. Arromanches 360 –pyöröteatterin sanaton dokumentti vie katsojansa sotatapahtumien keskelle.

Historian suurin maihinnousuoperaatio nopeutti ratkaisevasti Saksan kukistumista. Lähes kolmen kuukauden taisteluiden jälkeen liittoutuneet saapuivat Pariisiin. Toinen maailmansota jatkui Euroopassa vuoden 1945 kevääseen eli Saksan antautumiseen saakka.

Normandiassa taistelleista sotilaista kuoli, katosi ja haavoittui satojatuhansia. Sodan uhrauksista ja tappioista kertovat alueen lukuisat toisen maailmansodan hautausmaat. Niistä yksi tunnetuimmista on Colleville-Sur-Merin amerikkalainen hautausmaa. Sen 9 387 pientä valkoista ristiä tarjoavat Omahalta nousevan jyrkänteen laella koskettavan näyn. Lummelammikon reunustaman muistomerkin kiveen on ikuistettu keskeiset sotatapahtumat sekä kuolleiden sotilaiden nimet syntymäaikoineen ja –paikkoineen.

JOHANNA RAUHANIEMI

TSTV - Uusimmat