Matkailu

Vasaralla päähän juhannuksena

Matkailu | Turun Sanomat 20.6.2012 03:35 |
Päivitetty 20.6.2012 14:49

Festa de São João on Porton vastine suomalaiselle juhannukselle. Kaupunki ei tosin hiljene vaan täyttyy juhlakansasta. Varsinaiset kekkerit ovat 23.6. Ribeiran aukiolla Douron rannalla. Juhlat alkavat illansuussa ja kestävät niin kauan kuin juhlijatkin, eli aamuun asti.

Portugalilaiset kaupunkikarnevaalit ovat ilahduttavasti koko kansan juhlia: mukana menossa ovat niin lapset kuin isovanhemmatkin. Porton keskustan kadut täyttyvät illan mittaan vinkuvien muovivasaroiden myyjistä, ja kilpavarustelu on kovaa. Aseistaudu siis itsekin tai jäät ottavaksi osapuoleksi, kun vasaroilla aletaan taputella vastaantulijoiden päälakia.

Kun annat vasaran vinkua, muista aina kohtelias hymy. Jos kieli taipuu, lyödessä voit huikata asianmukaisen hyvän juhannuksen toivotuksen: ”Bom São João!”

Perinteisempi ja luonnonmukaisempi tapa on taputella onnentoivotukset muovivasaran sijaan pitkävartisilla valkosipulinkukilla. Niilläkin tähdätään päälaelle.

Huolto pelaa

Näissä juhannustansseissa ei tarvitse kätkeä saappaanvarteen Kossupulloa, sillä olutta ja sangriaa myydään kirjaimellisesti ovista ja ikkunoista. Pieniä myyntikojuja jäillä ja oluttölkeillä täytetyistä saaveista lähtien nousee muuallekin vapaan yrittäjyyden hengessä.

Tunnelma tiivistyy uudemmasta keskustasta Ribeiraan johtavilla kaduilla ja pikkukujilla, ja lopullinen tungos sekä hauskanpito alkavat, kun ihmiset vellovat edestakaisin jokivartta pitkin Largo do Terreiron ja komean kaksikerroksisen Dom Luís I -sillan väliä.

Älä epäröi poiketa Ribeiran pienemmillekään sivukujille ja aukioille, joilta voi löytyä pieniä parvekebileitä tai tanssia elävän musiikin tahtiin. Siellä täällä vanhemmat ihmiset kurkkivat parvekkeiltaan uteliaina kadun hulinaa, mutta juhlintaan osallistuvat jollain tapaa lähes kaikki.

Toiminta jatkuu rauhallisemmissa merkeissä seuraavana päivänä, jolloin keräännytään muun muassa seuraamaan perinteisten portviininkuljetusveneiden regattaa joen varteen.

Yhtä festaa

Kesäkuu on Portugalissa muutenkin festojen aikaa. Juhlinta aloitetaan heti kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Porton lähellä kauniissa Amaranten pikkukaupungissa. Juhlien erikoisuus ovat doces fálicos, peniksenmuotoiset pullat, joita nuorukaiset lahjoittavat sydämensä valituille.

Suurimmat juhlat ovat juuri Porton juhannusjuhla Festa de São João ja Lissabonin Festa de Santo António 12.6. Sen kunniaksi Alfaman vanhat korttelit täyttyvät nekin pienistä olutkojuista, katutanssista, musiikista ja ennen kaikkea ihmisistä.

Kun Portossa lyödään toisia vasaralla päähän, Lissabonin juhlissa annetaan rakastetulle värssyllä varustettu basilikapuska manjerico ja syödään grillattuja sardiineja. Juhlien sisällöt kuitenkin sekoittuvat niin, että manjericoja annetaan myös Portossa eikä vasaroilta ole turvassa Lissabonissakaan.

Kesäkuun kolmas, koko Portugalissa 28.6. juhlittava pyhimys on São Pedro.

MIKA SÄTERI

MIKA SÄTERI

TSTV - Uusimmat