Matkailu

Koe takamaat sellaisina kuin ne ovat olleet vuosisatojen ajan

Uluru on Australian kuuluisin luonnonihme

Matkailu | Turun Sanomat 25.1.2012 02:31 |

Australia on valtava manner, pinta-alaltaan suurempi kuin koko Eurooppa. Osavaltioihin ja territorioihin jakautuneessa maassa riittää jokaiselle ihmeteltävää.

Yksi kohde on kuitenkin ylitse muiden. Se on Pohjoisterritoriossa sijaitseva Uluru, joka tunnetaan myös nimellä Ayer´s Rock. Jättimäinen kivimuodostelma on Australian aboriginaalien pyhä paikka, mikä asia on syytä pitää mielessä kun alueelle matkustaa.

Kivi sinänsä on niin iso, että se näkyy jo kaukaa lentokoneesta ja erottuu erämaan keskeltä todella helposti. Sen korkein kohta on 348 metrin korkeudessa, ja kivi loistaa upeasti punaisen eri sävyissä auringonvalosta ja säätilasta riippuen.

Ulurun päälle voi kiivetä, mutta koska se on aboriginaaleille pyhä paikka, jättävät monet matkailijat sen nykypäivänä tekemättä. Turistit saapuvat sankoin joukoin Uluruun useimmiten vain ja ainoastaan nähdäkseen tämän ison kivijärkäleen, vaikka alueella on paljon muutakin nähtävää.

Outback Pioneer -hotellin johtaja Benjamin Pratt on toiminut Australian Pohjoisterritoriossa matkailualalla vuosikymmenen ajan.

– Turistit tulevat tänne uniikin kulttuurin vuoksi, tällaista ei voi kokea missään muualla maailmassa. Tänne saapuvien mielessä siintää poikkeuksetta kuva Ayer´s Rockista, jonka he haluavat nähdä ja kokea itse. Yleensä käy niin, että tänne saapuessaan matkaaja vaikuttuukin loppujen lopuksi enemmän Kata Tjutan kansallispuistosta kuin itse kivestä.

Ulurua ympäröivät alueet kuuluvat Kata Tjutan kansallispuistolle. Kata Tjutan kansallispuisto (tunnetaan myös nimellä Mount Olga, puhekielessä Olgas) muodostuu isoista kivirykelmistä ja kallioista. Muotojensa vuoksi kansallispuiston suora käännös tarkoittaakin ”kaksi päätä”.

Puisto sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Ulurusta. Kuten Uluruun, myös Kata Tjutaan tehdään valmisretkiä. Retkillä patikoidaan kivikkoisessa maastossa ja matkailija saa itse valita minkä pituisen reitin ottaa.

Kata Tjutan ehdoton kohokohta on Tuulten laakso, Valley of the Winds, johon on hyvä päättää kävelyreittinsä silmää hiveleviin maisemiin. Tuulten laaksossa, kivimuodostelmien välissä, tuulee oikeasti enemmän kuin muualla kansallispuistossa. Myös Kata Tjutan auringonlaskut ovat kokemisen arvoisia.

Patikointia kanjonissa

Kolmas, mutta ei suinkaan vähäpätöisin turistikohde Uluruun matkaaville, on Kings Canyon. Kings Canyon sijaitsee reilut 300 kilometriä Yularan palvelualueelta Watarrkan kansallispuistossa. Se on hiekkakivikanjoni, joka tarjoaa sekä lyhyemmän että pidemmän ja vaativamman patikointivaihtoehdon.

Kanjoni kohoaa 300 metrin korkeuteen, ja sen päältä aukeavat sanoinkuvaamattoman upeat maisemat; jyrkät kallionseinämät piirtyvät ylväinä kirkasta taivasta vasten.

Kings Canyon tarjoaa kävijälleen mm. Kadotetun kaupungin sekä Edenin puutarhan syvällä kanjonin keskellä lintuineen ja lampineen. Voisi kuvitella, ettei kuivassa aavikossa kasva mikään, mutta etenkin Kings Canyon ja sen ympäristö on melko vehreää.

Kings Canyonille ei kannata matkustaa Australian kesäkuukausina (joulu-helmikuu), sillä kun lämpötila ylittää 36 astetta, ei retkiä turvallisuussyistä tehdä. Nestehukan ja sydänkohtausten riski on liian suuri, sanovat oppaat. Tästä huolimatta joka kesä turisteja saapuu laumoittain ja he joutuvat suurella todennäköisyydellä pettymään, kun retki joudutaankin perumaan.

Elämä Australian takamailla, outbackissa, on luonnollisesti jotain aivan erilaista kuin isoissa ja kiirettä täynnä olevissa metropoleissa. Etäisyydet ovat suuret, kuivaa ja punaista, pölyistä aavikkoa on silmänkantamattomiin, ja teiden varsilla varoitetaan kenguruista ja dingoista.

Näiden takamaiden ei luulisi kiinnostavan ketään. Outback Pioneer -hotellin johtaja Benjamin Pratt on kuitenkin toista mieltä.

– Tulin tänne töihin, koska täällä saa matkailualasta enemmän irti kuin kaupungeissa.

– Nautin luonnonhelmassa olemisesta. Kaukana siitä kiireestä, mitä esimerkiksi Sydney tarjoaa.

Uluru vetää Prattin mukaan puoleensa siitä syystä, että se on matkakohteena niin omalaatuinen.

– Tämä paikka pitää ehdottomasti nähdä ja kokea. Tämä on niitä ”once in a life time” -juttuja, joista löytyy jokaiselle jotain.

SALLA AALTONEN

TSTV - Uusimmat