Matkailu

Sodan jäljet Mostarissa

Matkailu | Turun Sanomat 13.7.2011 08:26 |

Turkoosinvihreän Neretva-joen varrella, Bosnia ja Hertsegovinan eteläosissa sijaitsevan Mostarin tunnetuin nähtävyys on varmasti vanha silta, joka tuhoutui Bosnian sodan aikana. Kaupungin nimikin juontaa juurensa juuri siltaa tarkoittavasta sanasta ”most”. Vanha silta symboloi kaupungin eri kansanosien rauhanomaista yhteiseloa, ja tämä symboliikka olikin rittävä syy Bosnian kroaattiarmeijalle tuhota se vuonna 1993.

Vuonna 2004 uudelleen avattu silta on turistien suosiossa. Sotaisasta lähimenneisyydestä muistuttaa osaltaan se, että melkein jokaisen tilpehöörikauppiaan valikoimiin kuuluu hassujen t-paitojen, postikorttien ja magneettien lisäksi rynnäkkökiväärin hylsyistä askarreltuja kuulakärkikyniä.

Sodan jälkiä ei Mostarissa tarvitse varsinaisesti etsiä, mikäli niistä sattuu olemaan kiinnostunut. Kranaattitulesta kärsineitä tai kokonaan tuhoutuneita rakennuksia on joka puolella keskustaa, eikä niiden huomaamiselta voi välttyä. Toisen maailmansodan tapahtumista puolestaan muistuttaa kaupungin länsipuolelta löytyvä Partisaanien muistomerkki ja hautausmaa. Tätä paikkaa ei kaikissa matkaoppaissa edes mainita, eikä se liene paikallistenkaan suuresti arvostama. Jäljistä päätellen muistomerkillä aikaa viettää pääasiassa nuoriso juoden kaljaa ja polttaen tupakkaa.

Muistomerkki ja hautausmaa avattiin virallisesti vuonna 1965 presidentti Titon johdolla Mostarin fasismista vapautumisen vuosipäivänä. Tito toimi itse partisaanijohtajana toisen maailmansodan aikana.

Myös tämä muistomerkki kärsi tuhoja Bosnian sodan aikana. Vuonna 2005 alue avattiin uudelleen kunnostuksen jälkeen, mutta tällä hetkellä vaikuttaa siltä, ettei muistomerkistä ja hautausmaasta kanna vastuuta kukaan. Lasinsiruja, tupakantumppeja ja muuta roskaa on joka puolella, eikä esimerkiksi ruohoa ole leikattu lainkaan.

Mikäli haluat rauhoittua hetkeksi vanhan kaupungin turistivilinästä, Partisaanien muistomerkki ja hautausmaa ovat ehdottomasti vierailun arvoisia kohteita.

VILLE PALKINEN

TSTV - Uusimmat