Luonto

Kojukuvaus tuo karhunkin lähelle

Luonto | Turun Sanomat 11.9.2012 04:15 |

Suomessa viitisentoista yritystä järjestää karhujen kojukuvausta. Asiakas majoitetaan yöksi kojuun, josta voi seurata ympäristöä pienten ikkunoiden ja kuvausaukkojen kautta. Mesikämmenten saapumista kuvauspaikalle ei jätetä aivan sattuman varaan, vaan niitä houkutellaan syöttien avulla. Kojujen lähelle kätketään maahan ruokaa, kuten lihaa, kalaa tai luita.

Kuvauspaikoilla kojuja on hyvin erilaisissa ympäristöissä, ja niissä on kuvausaukkoja eri suuntiin. Kuvaaja voi siten valita, haluaako kuvata esimerkiksi metsää, suota vai lammenrantaa ja toivooko myötä- vai vastavaloa. Kuvauskojuja on tarjolla pienistä yhden hengen suojista hirsimökkeihin. Kojuissa on yleensä kuivakäymälä tai ainakin potta, ja uninen yöpyjä voi käpertyä makuupussiin.

Mukavuuksista huolimatta kojussa ei kannata torkkua, jos ei mieli menettää elämyksiä. Karhut ilmestyvät paikalle hiljaa, pitämättä melua itsestään. Vasta niiden tultua kojun viereen kuuluvat tassujen painallukset märkään turpeeseen ja välillä raskaampi hengähdys tai urahdus. Toisinaan makupaloja kärkkyvät lokit paljastavat kirkunallaan ruokakätköä lähestyvän kontion.

MIA RÖNKÄ

LUE LISÄÄ TIISTAIN TURUN SANOMISTA

TSTV - Uusimmat