Kuluttaja

Ekologisempaa mökkielämää

Kuluttaja | Turun Sanomat 12.7.2010 02:30 |
G

rönmanien perheen kesämökki Eurajoella on viihtyisä ja perinteinen kesäkeidas huusseineen, terasseineen, saunoineen ja laiturinnokkineen. Saaressa sijaitsevaan kesämökkiin tulee sähkö, mutta vesi kannetaan kaupungista ja mökin vieressä sijaitsevasta kaivosta. Tällä kertaa Vihreämmäksi vuonna 2010 -sarja antaa vinkkejä ekologiseen mökkiasumiseen.

Lyhyen venematkan päässä sijaitseva saari on ollut Tuomas Grönmanin suvun omistuksessa jo yli 50 vuoden ajan. Tuomaksen isovanhempien jälkeen mökki on siirtynyt isältä pojalle, ja nyt kesämökki on oikea kimppa-asumisen esikuva. Tuomas ja Jenny Grönmanin sekä heidän lapsiensa lisäksi mökillä viihtyvät myös Tuomaksen veli perheineen sekä heidän vanhempansa omien puolisoidensa kanssa.

T

urun Sanomien kuluttaja-sivu pääsi tutustumaan Grönmanien kesämökkiin yhdessä Valonian projektipäällikkö Riikka Leskisen ja projektisuunnittelija Jussi Heikkisen kanssa. Vesiasioihin keskittynyt Heikkinen kiinnittää heti vierailun alussa huomiota saarta ympäröivään paksuun kaislamattoon. Myös Tuomas Grönman on huomannut saman. Lapsuuden ajan kalastuspaikat ovat nyt peittyneet olemattomiin, levän määrä on kasvanut ja vesi on sameampaa ja pahan hajuista.

– Ruovikon kasvu liittyy ihmisen toiminnan vuoksi lisääntyneisiin ravinteisiin. Kun ruovikko kasvaa, veden vaihtuvuus vähenee ja sen laatu huononee. Toisaalta taas ruovikot ovat tehokkaita ravinnesieppareita. Niittämällä ruovikkoa hallitusti alueen hyvinvointi ja viihtyvyys paranevat, Heikkinen selittää.

Yksi ratkaisu kaislikkojen ongelmiin olisi alueen asukkaiden yhteisen hoitoyhdistyksen perustaminen. Apua ja vinkkejä tähän on tarjolla muun muassa ympäristökeskuksissa. Kaislikkojen katkominen talkoovoimin on mukavampaa, ja samalla kannattaa miettiä myös ruoppaamista väylien auki pysymisen takaamiseksi.

– Uskoisin, että naapurit saattaisivat hyvinkin olla kiinnostuneita tämän tyyppisestä yhteistyöstä. Osa heistä asuu täällä ympärivuotisesti, joten sen puolesta ajatus voisi onnistuakin, Tuomas Grönman miettii.

Vesistöjen tilaan vaikuttaa suuresti myös ihmisten arkinen käyttäytyminen. Sauna- ja tiskivesien laskupaikoilla on merkitystä, eikä mereen tulisi rynnätä shampoo päässä ja pesuaine toisessa kädessä. Maaperä toimii pesuvesien parhaana puhdistajana, kun käytettävät vesimäärät ovat vähäisiä.

– Vuonna 2004 voimaan astunut jätevesiasetus aiheuttaa toimenpiteitä haja-asutusalueille ja mökeille. Tämä tarkoittaa sitä, että jätevesijärjestelmän hankkiminen tulee pakolliseksi suurelle osalle kesämökeistä. Mikäli vedenkäyttö on vähäistä, eli mökissä on kantovesi eikä ollenkaan vesikalusteita, järjestelmää ei tarvitse hankkia. Silloin katsotaan, ettei jätevedestä ole haittaa ympäristölle, mikäli vedet vain lasketaan tarpeeksi kauas vesistöstä, Heikkinen kertoo.

Grönmaneilla asetus ei tuo muutoksia mökkielämään. Heikkinen suosittelee silti harkitsemaan harmaavesisuodatinta. Sen avulla pystyy välttämään vähäistenkin jätevesien valumisen läheiseen poukamaan. Järjestelmän koot vaihtelevat ja niiden asentamisen vakuutetaan olevan kohtuullisen helppoa amatöörillekin.

S

euraavaksi asiantuntijat tarkastavat mökin sisätilat. Leskinen kiittelee keskeltä taloa löytyvää takkaa, joka toimii aina tarvittaessa lämmönlähteenä. Makuuhuoneesta löytyy myös erillinen sähköpatteri, joka on kuitenkin harvoin perheen käytössä. Koska mökkiin ei tule vesijohtovettä, sitä ei myöskään tarvitse pitää lämpimänä talvikauden aikana.

– Kun kesämökissä on vaatimaton laitevarustus, niin sähkölaitteista suurin osa kestää hyvin pakkasta. Kannattaa kuitenkin huomioida ilman kiertäminen asunnossa, eli nurkat avoimeksi, patjat pystyyn ja petivaatteet kaupunkiin mökkikauden päätyttyä, Leskinen sanoo.

Kesämökkien yksi suuri miettimisen aihe on myös jätteet ja niiden käsittely. Grönmanien mökillä roskat viedään veneellä rannassa sijaitsevaan roskasäiliöön. Useilla mökeillä roskikseen päätyvät vain pakolliset jätteet, sillä kaikki mahdollinen makkarapaketeista maitotölkkeihin ja kertakäyttöastioihin poltetaan takassa tai saunan pesässä. Näin tehdään myös Grönmaneilla.

– Sitä en kyllä voi suositella missään nimessä! Pieniä määriä sanomalehteä tai muuta selkeästi palavaa tavaraa voi käyttää sytykkeenä, mutta muuten jätteet kannattaa hyötykäyttää kierrättämällä. Takoissa ja saunanpesissä palaminen on epätäydellistä, siitä syntyy haitallisia kaasuja ja pienhiukkasia. Ne ovat haitaksi hengitysilmalle ja saastuttavat osaltaan ilmakehää, Leskinen perustelee.

Kierros saaressa saadaan päätökseen. Grönmanit ovat saaneet paljon vinkkejä ekologisempaan mökkielämään, ja parannettavaa löytyy rutkasti. Niin kuin useilla muillakin suomalaisilla kesämökkeilijöillä.

– Pienenä sitä usein ajatteli, että kesämökki on ikuinen asia. Nyt kun olen alkanut miettiä vesistöjen tilaa, niin mitä onkaan jäljellä 30 vuoden päästä? Kun lapseni ovat kasvaneet aikuisiksi, tilanne voi olla jo huono. Heidän tulevaisuudessaan tämä paikka saattaa olla aivan erilainen kuin minun lapsuudessani, Tuomas Grönman miettii.

Turun Sanomien kuluttaja-sivun ja Valonian Kelaa-hankkeen yhteisessä juttusarjassa Vihreämmäksi vuonna 2010 käsitellään arkiseen kulutukseen liittyviä valintoja. Sarjassa seurataan Grönmanien perheen kulutustottumuksia koko vuoden ajan.

VIVI WIHANTO

TSTV - Uusimmat