Koti ja asuminen

Päivänvalo tuntuu hyvältä

Asuminen | Turun Sanomat 12.7.2009 02:27 |

Messutalo numero 25 on päivänvalotalo, jossa lamput luovat kotiin nimensä mukaisesti päivän valoa muistuttavan valaistuksen. Epäsuorasti seinien ja kattojen kautta suunnatut valot on asennettu valolistan taakse. Muutamaan huoneeseen hankituista loistelampuista on puolestaan poistettu sähköjännitevälkyntä.

Talon rakennuttaneet Jukka ja Laura Lahti tykästyivät valaistustapaan viime vuoden asuntomessuilla Vaasassa. Pariskunta sai päivänvalolamppuja lainaan turkulaisesta Ad-Luxista ja päätös siitä, miten oman uuden kodin valaistus toteutettaisiin, oli sillä selvä.

– Valoteho on riittävä ja valo tuntuu hyvältä eikä häikäise silmää, sanoo Jukka Lahti.

Lahtien kodissa ei ole käytetty lainkaan halogeeneja. Turkulainen valaistussuunnittelija Ilkka Pekanheimo muistuttaa, että ratkaisu säästää sekä energiaa ja ympäristöä että silmiä. Myös sisustuksen värit toistuvat päivävalovalaistuksen ansiosta aitoina.

Epäsuora valaistuksen toteuttaminen ei ole sen kalliimpaa kuin perinteisen valaistuksenkaan. Päinvastoin: asennuskustannukset voivat jopa pienentyä, kun huoneiden keskelle ei tarvita sähköpisteitä.

Turkulainen valaistussuunnittelija Ilkka Pekanheimo on arvioinut asuntomessukohteiden valaistukset. Arviot löytyvät osoitteesta www.adlux.fi.

TSTV - Uusimmat