Koti ja asuminen

Habitare tuo valokeilaan nuorten muotoilijoiden työt

Asuminen | Turun Sanomat 16.9.2012 03:31 |

Tuoteperheellinen valaisimia

Moderni, mutta kodikas, voisi luonnehtia Naantalissa asuvan Aurora Niemisen Noa-valaisinta.

Valaisimen kupu on tehty kierrätysmuovipulloista valmistetusta huovasta ja valon lähteeksi Nieminen on valinnut korkealaatuiset, hyvin valaisevat ledit.

– Huopa materiaalina on helposti lähestyttävä: valaisin ei ole teknisen näköinen, sanoo Nieminen.

Vaikka Nieminen on kotoisin Kanadasta, suomalaisen muotoilun muotokieli tuntuu omalta. Pienten lasten äiti on tehnyt graafista-, sisustus- ja tuotesuunnittelua jo aikaisemminkin, mutta oman yrityksen, Valoa by Auroran, perustamisen aika alkoi tuntui hyvältä vuosi sitten. Oppia yrittäjyyteen Nieminen sai muun muassa Turussa toimivasta Creven luovien alojen yrityshautomosta.

– Oma tyyli tulee skandinaavisesta muotoilusta. Ajatonta, yksinkertaista, mukana ehkä ripaus 1970-lukua, luonnehtii 12 vuotta Suomessa asunut ja täällä teolliseksi muotoilijaksi valmistunut Nieminen.

Asenteellista
huonekalumuotoilua

Mynämäessä asuva Ari Nurminen on tuotteidensa näköinen mies.

– Tyyliä asenteella, mies luonnehtii tummaa, rockhenkistä huonekalumuotoiluaan.

– Ideana on tehdä massiivipuisia ja metallirunkoisia kalusteita, Nurminen tarkentaa.

Koulutukseltaan Nurminen on puuseppä, mutta hänellä on tietotaitoa myös metallipuolelta ja muotoilun alalta sekä hyppysissä venepuusepänkin taidot.

– Suoran tekeminen on helppoa, kun ensin oppii tekemään käyrää, Nieminen nauraa viitaten venealalla tekemiinsä sisustuspuusepän töihin.

Habitareen Nurminen on tuonut Puiseva-yrityksensä ensimmäisen malliston, johon kuuluu muun muassa kahta puulajia, wengeä ja amaranthia, yhdistävä penkki. Punertava puuraita näyttää sivusta katsottuna katkeamattomalta läpi kalusteen.

– Raavin kauan päätäni kun mietin, miten se toteutetaan. Parin koekappaleen jälkeen penkistä tuli messukelpoinen.

Tilaustöinä Nurminen lupaa valmistaa puusta melkein mitä vain vaatekaapeista lampunvarjostimiin.

Lähellä valmistettua

Monelle nuorelle suunnittelijalle on tärkeää, että oma tuote valmistetaan Suomessa – niin myös Kaarinassa toimivalle Venla Uotilalle. Uotila suunnittelee sisustus- ja keittiötekstiilejä, jotka valmistetaan pääosin Turun seudulla. Inlan perusmallisto on sävymaailmaltaan neutraali, lisäilmettä Uotila tuo tekstiileihin sesonkivärien avulla.

– Nyt syksyllä väreinä on esimerkiksi sinappiin vivahtavaa sekä oranssia, kertoo Uotila Habitaressa julkaistusta Inlan syysmallistosta.

Uotilan yritys on 1-vuotias. Yrittäjällä on taustanaan sekä tekstiilialan että kaupallisen alan opinnot, mutta myös harrastuksen kautta syttynyt kipinä käsitöihin. Messupaikan varaaminen Suomen suurimpaan huonekalu-, sisustus- ja designtapahtumaan oli Uotilalle selvä asia.

– Habitareen oli tultava, jotta tunnettavuus lisääntyy.

Kissamaista kotoilua

Käsityöläiselle messut ovat välttämätön satsaus olla mukana, vahvistaa Polkka Jamin suunnittelija, tekstiilimuotoilija Kristiina Haapalainen. Haapalaisen ja hänen puolisonsa, graafisen muotoilijan Sami Vähä-Ahon yritys on toiminut kymmenen vuotta. Habitaren kanssa samaan aikaan Polkka Jam on mukana myös Turussa vielä tänään järjestettävässä Aura Street Market -tapahtumassa Turun Vanhalla Suurtorilla.

Habitaressa Polkka Jam esittelee uuden Kissanpäivät-mallistonsa, johon kuuluu niin julisteita, keittiöliinoja, muistikirjoja, kalentereita, palapelejä kuin tarjottimiakin. Malliston suunnittelu alkoi viime keväänä ja sen kuvat ovat saaneet innoituksensa kissojen ja kotoilun kautta. Polkka Jamin alkuvuosina mallistosta löytyi myös vaatteita.

– Suurin muutos 10 vuoden aikana on ollut siirtyminen vaatetuspuolelta sisustustuotteisiin. Edelleen tehdään kuvia, mutta mihin – sitä on järkeistetty, kertoo Haapalainen.

Habitare vielä tänään Helsingin Messukeskuksessa klo 10–18. Tapahtumakokonaisuuteen kuuluvat myös valaistusalan ValoLight, antiikin, vintagen ja taiteen myyntitapahtuma Salonki sekä ArtHelsinki-nykytaidemessut.

KATI MUNKKI, Helsinki

TSTV - Uusimmat