Koti ja asuminen

Puutarhakaupungissa luonto on lähellä

Asuminen | Turun Sanomat 15.7.2012 03:30 |

Vuoreksen messualue sijaitsee noin seitsemän kilometriä kaupungin keskustasta etelään, metsän ympäröimänä. Luonto on huomioitu siellä monella tavoin: Nollaenergiataloja on kaksi ja passiivitalojakin yhdeksän. Kaikki pihat ovat lisäksi suunnittelijoiden kädenjälkeä ja viheralueisiin sekä viljelypalstoihin on satsattu.

Luonnonläheisyys ulottuu messuilla myös sisustusmateriaaleihin sekä väreihin. Kotimaisia ja pitkäikäisiä tuotteitta on suosittu monessa kohteessa, samoin kierrättämistä ja kekseliästä uusiokäyttöä.

Kestävyyttä arvostaen

Tervakukka on yksi Vuoreksen asuntomessualueen passiivitaloista. Sen suunnittelussa ja toteutuksessa ympäristöasiat on huomioitu monelta eri kantilta ja rakennusmateriaalien koko elinkaaren on tarkoitus olla mahdollisimman vähän hiilidioksidipäästöjä aiheuttava.

– Pintamateriaalit on lisäksi valittu niin, että niitä on mahdollisimman helppo hoitaa ja korjata, kertoo arkkitehti Matti Kuittinen.

Talossa on esimerkiksi käytetty paljon puupaneelia ja vältetty kipsilevyä, koska sen hiilijalanjälki on selvästi suurempi.

Tervakukkaa on ideoitu yhteistyössä usean eri yrityksen sekä Suomen luonnonsuojeluliiton ja Työtehoseuran kanssa. Rakentamisessa on siksi huomioitu myös monien työvaiheiden energiankulutus.

– Esimerkiksi saunaan ja kylpyhuoneeseen laitettu akryylibetonilattia on kaakelia kestävämpi ja sen asentaminen säästää työtä ja energiaa. Alle ei tarvita vesieristystä, lattia on nopea laittaa ja se kestää kovaa käyttöä, Kuittinen selittää.

Talossa ei kuitenkaan ole sorruttu ekofasismiin, vaan kompromissejakin on tehty. Pohjoisseinälle laitettiin ikkuna, vaikka se ei olekaan kaikkein energiatehokkain ratkaisu. Nyt asukkaat voivat paremmin ihailla ympäröivää maisemaa.

– Tänne saatiin vähän luksustakin. Poreallas lämpiää takan ja aurinkokeräimen avulla, kertoo taloon muuttava Anna Kuitunen.

Kaksikerroksisen omakotitalon sisustus ei tuo mieleen ituhippejä, vaan puupinnat sekä tapettien rohkeat printit tuovat kotiin helposti lähestyttävän tunnelman. Lastenhuoneen pöllötapetti ja kierrätystekstiilit pitseineen täydentävät kuvan. Yläkerran mielenkiintoinen yksityiskohta on makuuhuoneen, pukeutumishuoneen ja kylpyhuoneen yhdistävä minisviitti. Kokonaisuuden kruunaa parveke, jossa voi ottaa aurinkoa naapureiden katseilta piilossa.

Erityistarpeet huomioon

Kiinnostava sisustus ei ole kiinni rahasta. Se käy ilmi erityisesti messutalossa nimeltä Pikku Puu. Talo on suunniteltu viisihenkiselle perheelle, johon kuuluu kehitysvammainen lapsi. Pyörätuolilla liikkuvan erityislapsen tarpeet on huomioitu esimerkiksi kodin esteettömyydessä ja valaistuksessa. Lisäksi jokaisesta huoneesta on pyritty tekemään sellainen, että näkövammainen lapsi voisi tunnistaa ne mahdollisimman hyvin eri aisteilla.

– Esimerkiksi materiaalien tuntu on tärkeää, samoin kontrastivärit ja tunnistettavat muodot, kuten sipulivalaisin, kertoo talon tuleva asukas Mataleena Parikka.

Aisteille virikkeitä antavat monet seikat talossa. Huoneet ovat erilaisia niin tunnelmaltaan, muodoltaan kuin korkeudeltaankin. Niissä on vaihteleva akustiikka sekä erilaiset ikkunat. Tummat ja vaaleat värit vuorottelevat tekstiileissä ja materiaaleja on monia.

Mielenkiintoisen kokonaisuudesta tekee se, että koko talo on sisustettu kierrätysmateriaaleilla ja -tavaroilla tuunausta unohtamatta. Kalusteet ja muu irtaimisto ovat peräisin asukkaiden sukulaisilta, tutuilta sekä Suomen Punaisen Ristin kierrätystavaratalo Kontista.

– Usein messusisustukset ovat hintavia, mutta pienelläkin rahalla saa mukavan näköistä. Emme tehneet valmista sisustuspohjaa, sillä toimimme sen mukaan, mitä saimme käsiimme. Yhdistelimme rohkeasti eri aikakausien tavaroita ja teemoja. Tästä syntyi ikään kuin nuorekas mummola, kertoo sisustuksen suunnitellut Taru Tuulijärvi.

Pikku Puun sisustus koostuu riemastuttavista väreistä ja kekseliäästi yhdistellyistä esineistä sekä materiaaleista. Eurolavoista on tehty sohva ja lasten sänky on koristeltu sarjakuvilla. Kontrastiväreillä tehdyn seinävaatteen reunat ovat piparkakkukuvioiset. Seinäryijy jatkaa elämäänsä mattona ja matkamuistoksi ostettu Lontoo-silkkihuivi on päätynyt tyynynpäälliseksi.

Tampereen tekstiilit

Jämerä on rakennuttanut Vuorekseen kuusi loft-tyyppistä asuntoa. Naapureidensa lailla Loft 1 on ulkonäöltään uljas ja sisätiloiltaan ilmava talo. Tampereelle se sopii kuin nakutettu myös siksi, että talo on sisustettu Finlaysonin kankaita eri tavoin hyödyntämällä. Tehtaan historiaa on ripoteltu tekstiilien ja kuvien muodossa ympäri asuntoa.

– Esimerkiksi Elefantti-kuosi päivänvarjossa on vuodelta 1969, kertoo suunnittelija Anu Kanervo.

Hauskoja ideoita talossa on monta. Yksi ovat pyramidin muotoiset säkkituolit, toinen ateljeehuoneen seinään kiinnitetty hyllykkö, joka koostuu erillisistä pikkuhyllyköistä ja yöpöydistä. Ateljeen sivuikkunaa peittää myös valokuvasta tulostettu, koko ruudun kokoinen potrettitarra. Makuuhuoneen herkkupala on Keisari-kuvioiset lakanat ja lastenhuoneessa ilostuttaa apinateema.

MINNA UUSIVIRTA

Tampereen valtakunnalliset asuntomessut Vuoreksessa ovat avoinna 12.8. asti päivittäin klo 10–18.

Lisää kuvia galleriassa

MINNA UUSIVIRTA

TSTV - Uusimmat