Koti ja asuminen

Kaksion pikainen päivitys

Asuminen | Turun Sanomat 5.12.2010 02:32 |

Kodin sisustusongelma

Paimiossa sijaitseva reilun 50 neliön kokoinen kaksio on rakennettu 1950-luvun lopussa, ja asunto on alkuperäisessä kunnossa. Lattiaa peittää kauttaaltaan muovimatto, seinät ovat likaiset, rapistuneet sekä täynnä reikiä ja keittiön kaapit repsottavat. Kylpyhuoneessa vastaan tulee likaiseksi pinttynyt lattia ja pieni kylpyamme.

Edelliset vuokralaiset ovat poistuneet asunnosta hiljattain, ja omistajat haluaisivat tehdä siihen perusteellisen remontin ennen uusien vuokralaisten etsimistä. He toivovat, että asunnon seinät, katto ja lattia uusittaisiin, lisäksi he haluaisivat purkaa vanhan keittiön ja tehdä uuden kylpyhuoneen. Ongelman ratkaisee tällä kertaa sisustussuunnittelijaksi opiskeleva Helena Mikkonen, joka tekee projektin osana opiskelutyötään.

– Muutos tehdään mahdollisimman matalalla budjetilla. Omistajat toivovat simppeliä ja yksinkertaista yleisilmettä, jotta se olisi mahdollisimman monen ihmisen mieleen. En siis lähde revittelemään hurjilla väreillä, vaan lähden liikkeelle vaaleista seinistä ja tummista lattioista, Mikkonen miettii.

Ongelman ratkaisu

Remontin valmistuttua kaksio on kokenut suuren muodonmuutoksen. Asunnon kaikki vanhat tapetit revittiin pois, ja tilalle laitettiin lasikuitutapettia. Seinät maalattiin maalarinvalkoisella lukuunottamatta olohuoneen ja makuuhuoneen päätyseiniä, joihin Helena Mikkonen valitsi beigen sävyisen maalin. Beige tuo tilaan lämpöä, ollen kuitenkin neutraali värivalinta ja useaan sisustustyyliin sopiva.

– Lattioihin asennettiin pähkinänsävyinen laminaatti, joka on edullinen ja kestävä materiaali vuokra-asuntoon. Asunnon ovia ja makuuhuoneen komeroa en lähtenyt uusimaan, mutta ne saivat uuden ilmeen ruiskumaalauksella. Toiseen kaappiin asennetaan vielä hyllyjä tangon tilalle, Mikkonen kertoo.

Remontissa vanha keittiö purettiin ja tilalle asennettiin uudet rungot, kaapinovet sekä kodinkoneet. Keittiön yläkaapit ovat kiiltävää valkoista laminaattia, ja alakaappeihin Mikkonen valitsi pähkinänsävyisen laminaatin. Se sopii hyvin yhteen myös pähkinänvärisen laminaattitason kanssa. Vaikka vanha keittiö purettiin, kaappien järjestys ja eri toiminnot säilyivät vanhoilla paikoillaan.

– Suunnittelin välitilaan laattojen sijasta alumiinilaminaattilevyn. Se on helpompi pitää puhtaana, ja mielestäni muutenkin hyvännäköinen. Samaa levyä laitettiin myös sokkeliin.

Kaappien vetimiksi Mikkonen valitsi alumiinin värisen ja yksinkertaisen mallin. Vanha vesihana ja allas saivat myös väistyä, ja tilalle laitettiin moderni hanamalli ja kaksi samankokoista pesuallasta.

– Keittiö on kooltaan suhteellisen pieni, eikä tilaan ollut mahdollisuutta hankkia astianpesukonetta. Kaksi isoa allasta ovat näppäriä esimerkiksi tiskatessa, Mikkonen perustelee.

Kaksion kylpyhuone koki remontissa suurimman muodonmuutoksen. Vanhoista kalusteista säilytettiin ainoastaan wc-istuin, joka oli kylpyhuoneen muihin kalusteisiin nähden hyvässä kunnossa. Vanhat seinä- ja lattialaatat purettiin sekä käsienpesuallas ja amme poistettiin. Vessan lattiaan Mikkonen valitsi mustaa pientä laattaa, ja seiniin laitettiin isoa valkoista laattaa.

– Päädyin vaaleaan väritykseen, koska on tärkeää tuoda pieneen tilaan valoisuutta. Lisäksi tämä on varma valinta tulevia vuokralaisia ajatellen, Mikkonen toteaa.

Ammeen tilalle asennettiin suihku ja uutta ilmettä kylpyhuoneeseen tuo myös uusi peilikaappi. Lisäksi tilaan asennetaan vielä tanko ja suihkuverho roiskeiden välttämiseksi.

Asunnon remontti pyrittiin tekemään mahdollisimman pienellä budjetilla. Mikäli työkulujen osuutta ei lasketa mukaan, pintamateriaaleihin ja keittiöön kului yhteensä noin neljä tuhatta euroa.

VIVI WIHANTO

TSTV - Uusimmat