Koti ja asuminen

Hopeaputos, lankaköynnös, maahumala, muratti. Istutukseen saa ilmettä vihreillä lisukkeilla.

Toukokuu tuo kesäkukat pihoille ja parvekkeille

Asuminen | Turun Sanomat 2.5.2010 02:30 |

Viikon päästä tähän aikaan moni äiti on ilahtunut saatuaan juuri onnitteluhalauksen ja eleettömän tyylikkään ruukkuruusun tai sitten muhkeasti kukkivan hortensian. Molemmat kesäkukat kun ovat äitienpäiväklassikoita. Kumman äidille tai puolisolleen valitsee on paitsi maku- myös kasvupaikka-asia: ruusu tykkää auringosta ja lämpimästä, hortensia puolestaan viihtyy varjossa.

Ruukkuruusulle ensimmäinen toimenpide on vaihtaa se isompaan istutusastiaan, halkaisijaltaan 35-senttinen ruukku on hyvä.

– Ruukku saa olla reilu, sillä iso ruukku pitää kosteuden ja auttaa ruusua pärjäämään vaikka tulisi kuumempiakin päiviä, sanovat Tapani ja Hanna Oksanen Auttisten puutarhalta Askaisista.

Näyttävämmän kokonaisuuden saa, kun ruusun juurelle istuttaa vaikkapa murattia. Ylipäätään erilaiset vihreät, malliltaan roikkuvaiset kasvit ovat nyt Hanna Oksasen mukaan muodissa.

– Hopeaputousta, lankaköynnöstä, maahumalaa, Oksanen luettelee vaihtoehtoja.

Ruusu jaksaa kukkia läpi kesän, kun vanhat kukat leikkaa pois. Hortensia puolestaan ei vaadi kukintojen poistamista vaan se säilyttää muhkeat muotonsa ilman hoitotoimenpiteitäkin.

Pakkasöiksi ruusut ja hortensiat kannattaa nostaa vielä sisätiloihin, varsinkin jos käytössä ei ole esimerkiksi lasitettua parveketta.

Juhlahetket, kuten äitienpäivä ja loppukuussa vietettävät valmistujaiset viimeistellään kukkasin, mutta kun toukokuu kääntyy kalenterista esiin, rupeaa moni muukin kaipaamaan pihalle tai parvekkeelle kesänmerkkejä.

Vuonna 2009 Suomessa viljeltiin 44 miljoonaa kesäkukkaa. Orvokki pitää tilaston kärkisijaa 13 miljoonan kappaleen turvin. Orvokin valttikortti on sen pakkasenkestävyys.

– Orvokki on täysin omassa luokassaan, sanoo Kauppapuutarhaliitto ry:n toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

Orvokin jälkeen tasaisena rintamana seuraavat petunia (5,5 miljoonaa), pelargoni (4 miljoonaa), lobelia (3,5 miljoonaa) ja samettikukka (3,3 miljoonaa). Hiukan pienempiä viljelymääriä keräävät kesäbegonia, ahkeraliisa, hopeavillakko ja marketta.

Auttisten puutarhalla kesäkukkien ikisuosikki on pelargoni. Se sopii sekä paahteiseen paikkaan että puolivarjoon.

– Pelargonin kasvattaminen onnistuu kaikilta, lupaa Hanna Oksanen.

Amppelikukkien suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Jos amppelin haluaa koota itse, täytyy samaan astiaan yhdistettävien kasvien viihtyä samanlaisissa olosuhteissa.

– Aurinkoisen paikan amppelissa viihtyvät esimerkiksi miljoonakello, pelargoni ja maahumala. Varjoisan paikan amppelissa taas ahkeraliisa sekä lumihiutale, ja vihreäksi voi laittaa vaikkapa akankaalia, murattia tai hopeaputousta, vinkkaa Oksanen.

Kesäkukkaostoksilla ratkaisee paitsi kasvin kunto (kellastuneet ja nuukahtaneet kasvit kannattaa jättää ostamatta) myös koko.

– Kasvin koko on oma valinta: haluaako, että kasvi kukkii pian vai vasta elokuussa. Mitä pidemmällä taimi on, sitä nopeammin siitä saa fiiliksen. Jos orvokki on munakupinkokoisessa astiassa, sen saa toki edullisesti, mutta ottaa aikaa, ennen kuin se kukkii ja levittäytyy, Jyrki Jalkanen muistuttaa.

– Amppelit pyritään kasvattamaan valmiiksi, jotta ne voi laittaa samantien parvekkeelle koukkuun ja se on heti rock and roll!

KATI MUNKKI

TSTV - Uusimmat